nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2018 Wallonië wil metalen omheining rond varkenspestzone

Er zijn drie bijkomende besmettingen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen in de eerder vastgelegde perimeter van 63.000 hectare. In totaal is er nu sprake van 18 besmette dieren. Waals minister van Landbouw René Collin heeft aangekondigd dat er een metalen omheining komt rond de besmette zone. De wilde zwijnen daarin moeten sterven aan het virus of worden afgemaakt. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan laat weten bezorgd te zijn over de evolutie van de ziekte in België, maar is wel tevreden over de maatregelen die de Belgische autoriteiten nemen.

De 18 besmette everzwijnen werden allemaal aangetroffen in de vastgelegde perimeter van 63.000 hectare in de provincie Luxemburg. In dit bosrijk gebied ter grootte van een kwart van de provincie Antwerpen moeten de varkenshouders, waaronder een aantal biologische landbouwers, hun varkens verplicht op stal houden. Het varkenspestvirus mag dan wel onschadelijk zijn voor mensen, maar elk besmet varken of everzwijn sterft binnen de week. Bovendien is het een erg besmettelijk virus dat via uitwerpselen en via bloed kan worden doorgegeven.

De Waalse landbouwminister die ook bevoegd is voor Natuur en Bos, heeft drastische maatregelen afgekondigd om het virus in te dijken. Niet alleen worden de 4.000 varkens in het beschermingsgebied op bevel van federaal minister Denis Ducarme afgemaakt, ook alle everzwijnen moeten opgeruimd worden. “We zijn nu bezig heel het gebied uit te kammen, op zoek naar kadavers van everzwijnen”, zegt Pierre Wiliquet, woordvoerder van minister Collin. “Die worden allemaal onderzocht, zodat we tegen 14 oktober een nieuwe, kleinere perimeter kunnen instellen. Rond die zone zullen we een metalen omheining plaatsen.”

Volgens de woordvoerder moet die omheining anderhalve meter hoog worden en sterk genoeg zijn om wilde zwijnen tegen te houden. Hoeveel kilometer aan hekken er moet geplaatst worden, is nog niet duidelijk omdat er eerst een nieuwe besmettingszone moet afgebakend worden. “Helemaal waterdicht zal die perimeter echter niet zijn, want er lopen autowegen door en die worden niet afgesloten”, vertelt Wiliquet. Binnen de huidige perimeter wordt het aantal everzwijnen op 2.000 geraamd, terwijl in de nieuwe zone er wellicht zo’n 500 tot 800 zullen leven. Die moeten allemaal dood, enerzijds door het varkenspestvirus zijn gang te laten gaan en anderzijds door boswachters en jagers in te zetten om de rest af te maken.

De landbouworganisaties in Vlaanderen zijn tevreden met deze aanpak. “Niet alleen is dit nodig om ervoor te zorgen dat ziekte niet buiten de zone overslaat naar gewone varkens, een ferm optreden is ook nodig als signaal naar de handel en export”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. ABS toonde zich eerder al voorstander van een volledige bejaging van everzwijnen. Voorzitter Hendrik Vandamme is dan ook tevreden met de nieuwe aanpak van de Waalse landbouwminister. “Eindelijk. Het mag duidelijk zijn dat het oude gezegde ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ hier van toepassing is”, zo schrijft hij in zijn voorwoord van ledenblad Drietand.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan noemt de ontwikkeling van de Afrikaanse varkenspest zorgelijk. Niet alleen omdat de ziekte intussen aanwezig is in negen lidstaten, maar ook vanwege de snelheid waarmee nieuwe gevallen worden aangetroffen in België. “Maar de autoriteiten nemen de juiste maatregelen om de ziekte te bestrijden. Al die maatregelen nam België in overleg met mijn collega Vytenis Andriukaitis die voor deze materie verantwoordelijk is”, klinkt het. Hij beloofde ook dat de Europese Commissie de kosten van de ruiming van varkens in de Belgische besmettingszone mee zal helpen dragen.

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via