nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2018 Kan de aardappel het ook als “maanappel”?

Op 7 december lanceerde China een sonde, de Chang’e-4, naar de achterkant van de maan. Nooit eerder landde er een ruimtetuig op dat deel van de maan, maar dat is precies wat de sonde begin januari zal proberen te doen. Aan boord van de maanlander bevindt zich een maanrover, die een deel van het maanoppervlak zal verkennen én die zal nagaan of aardappelen kunnen gekweekt worden op de maan.

De maanlander heeft, in een cylinder van 18 op 16 centimeter, een mini-ecosysteem mee, met aardappelzaden, insecteneitjes van onder meer zijderupsen, water en observatieapparatuur. Het doel van het experiment is om na te gaan of aardappelen en insecten kunnen overleven op het maanoppervlak en of er in een eventueel toekomstige maanbasis gewassen kunnen verbouwd worden.

De achterkant van de maan wordt zo genoemd omdat dat deel van de maan altijd van de aarde is gekeerd. De omlooptijd van de aarde is namelijk gelijk aan de tijd die de maan nodig om rond de eigen as te draaien. De communicatie met de aarde is zeer moeilijk vanuit deze plek.

Bron: VRT NWS / BBC / China Radio International

Volg VILT ook via