nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2019 Hein Deprez krijgt co-CEO naast zich bij Greenyard

Hoofdaandeelhouder Hein Deprez is niet langer de enige CEO van het Belgische beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf Greenyard. Als antwoord op de crisis waar Greenyard zich momenteel in bevindt, wordt de Nederlander Marc Zwaaneveld die vorige maand werd aangetrokken als crisismanager, nu co-CEO naast Deprez. Waar die laatste het bedrijf commercieel zal sturen, krijgt Zwaaneveld de opdracht om een transformatieproces uit te werken.

Greenyard is een Belgisch groente- en fruitbedrijf dat werd opgericht door Hein Deprez en doorheen de jaren uitgroeide tot een wereldspeler. Vandaag verkoopt het beursgenoteerde bedrijf jaarlijks voor meer dan vier miljard euro verse en bewerkte groenten aan supermarktketens binnen en buiten Europa. De laatste maanden klinken de onheilsberichten over Greenyard steeds luider. Het voornaamste probleem is dat supermarkten in heel Europa lagere prijzen eisen. In België moest Greenyard de prijzen verlagen voor Delhaize en Carrefour. In Duitsland besloot Rewe meer fruit en groenten rechtstreeks bij de boer aan te kopen.

Ook de droge zomer speelde Greenyard parten. Groenten werden schaarser, waardoor de prijs steeg. Tot overmaat van ramp verzeilde Greenyard afgelopen zomer in een zware storm na een bacteriële besmetting in zijn Hongaarse fabriek die het bedrijf heel wat geld heeft gekost. Al deze factoren zorgden ervoor dat de winst van het bedrijf in het derde kwartaal gedaald is. Daardoor zal de recurrente brutobedrijfswinst voor het volledige boekjaar, dat in maart afloopt, naar verwachting maar 60 tot 65 miljoen euro bedragen en geen 80 tot 85 miljoen, zoals eerder verwacht.

Dat zorgt ervoor dat de schuldgraad van de groente- en fruitmultinational verder toeneemt, terwijl die al zeer hoog was. Greenyard heeft naar schatting 350 miljoen euro schulden. Dat is 5,5 tot zes keer meer dan de brutobedrijfswinst, terwijl de schuldratio van de banken maximaal 4,25 mag bedragen. Daardoor zijn de banken zich gaan mengen in het management van het bedrijf. Alle vier de Belgische grootbanken zouden op verschillende manieren schuldeiser zijn van Greenyard.

Nadat Marc Zwaaneveld iets meer dan een maand geleden werd binnengehaald bij het bedrijf om operationeel orde op zaken te stellen, is hij nu benoemd tot co-CEO naast Hein Deprez. Het bedrijf liet weten in een persbericht dat Deprez zich zal focussen op “het strategische partnerschap met de retail”, waar Zwaaneveld moet zorgen voor “een efficiënte en naadloze implementatie van het transformatieplan wat moet leiden tot een snelle heropleving van Greenyard”. Op dat vlak van de nieuwe co-CEO putten uit zijn ervaring die hij opdeed bij de Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel dat ook met een hoge schuldgraad kampte. Tussen 2014 en 2017 herstructureerde hij het bedrijf en verkocht het aan zijn Britse concurrent Shanks.

Een aantal pistes liggen op tafel voor de herstructurering van Greenyard. Zo is het waarschijnlijk dat het een aantal bedrijfsonderdelen van de hand zal doen. Een optie is gebouwen verkopen en ze nadien huren, maar waarnemers zeggen dat dit niet genoeg zal opleveren en dat er wellicht meer maatregelen nodig zijn. Een andere piste is het aantrekken van nieuwe investeerders via een kapitaalverhoging. In dat scenario is een grote verwatering van het belang van de huidige aandeelhouders - onder wie Deprez - zeer waarschijnlijk. Samen met zijn zus Veerle heeft Deprez 49,3 procent van de Greenyard-aandelen in handen.

Bron: De Tijd/De Standaard

Volg VILT ook via