nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.02.2019 Omtrent glyfosaat start tweede proces van de waarheid

Tegen Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, startte maandag een nieuw proces omdat de onkruidverdelger Roundup kanker zou hebben veroorzaakt bij een man. Een federale rechtbank in San Francisco buigt zich over de zaak. In augustus vorig jaar werd Monsanto in een eerste zaak al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinman met lymfeklierkanker. Er zijn in de Verenigde Staten 9.300 rechtszaken die Roundup als voorwerp hebben. Meer dan 760 daarvan zijn geconsolideerd tot één zaak bij de rechtbank in San Francisco zodat het oordeel van de volksjury van grote betekenis is.

Het nieuwe proces tegen Monsanto zal normaal vier tot vijf weken in beslag nemen. Net als vorige keer is het een volksjury die het pleit moet beslechten. De zaak van Edwin Hardeman, een man uit de staat Californië, zal bepalend zijn voor honderden andere soortgelijke claims omtrent Roundup. Alles draait rond de actieve stof van de onkruidverdelger want dat is glyfosaat, de stof waarvan het internationaal agentschap IARC vermoedt dat ze kankerverwekkend is voor de mens.

Het is amper een half jaar geleden dat een rechtbank Monsanto verplichtte tot een schadevergoeding van 289 miljoen dollar aan een schoolconciërge annex tuinman die kanker kreeg. De man werd terminaal ziek en schreef dat toe aan het jarenlange gebruik van Roundup. Monsanto en vervolgens ook overnemer Bayer vochten dat aan. Het oorzakelijk verband tussen de ziekte en het gebruik van de onkruidverdelger stond volgens de fabrikant niet vast. Een beroepsrechter gaf Bayer in beroep geen gelijk, maar verlaagde de schadevergoeding wel tot een goeie 78 miljoen dollar.

De nieuwe eiser, Hardeman, lijdt net zoals de Californische tuinman die een miljoenenvergoeding kreeg aan lymfeklierkanker. De diagnose werd bij hem vier jaar geleden gesteld, en in 2016 startte hij een rechtszaak. Dus lang voordat er vorig jaar een eerste vonnis geveld werd in het voordeel van een slachtoffer. Volgens Bayer heeft Roundup helemaal geen carcinogene eigenschappen. Ter bewijs verwijst de firma naar decennia van veilig gebruik, talloze onafhankelijke studies en markttoelatingen door overheidsregulatoren overal ter wereld.

Bron: Belga / Reuters

Beeld: Velt

Volg VILT ook via