nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.06.2019 Chinese viceminister van landbouw gaat FAO leiden

De Chinese viceminister voor Landbouw, Qu Dongyu, is verkozen tot de nieuwe topman van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. In de eerste ronde van de verkiezingen haalde hij een absolute meerderheid. Dongyu wordt daarmee de eerste Chinees aan de top van deze VN-organisatie. Daar volgt hij de Braziliaan José Graziano da Silva op, die de organisatie vier jaar lang geleid heeft. China is al sinds de oprichting van de FAO lid en draagt vooral bij aan het Zuid-Zuid-programma dat samenwerking tussen ontwikkelingslanden initieert.

Qu Dongyu eindigde met 108 stemmen ver voor zijn tegenkandidaten: de Franse Catherine Geslain-Lanéelle kreeg 71 stemmen, de Georgiër Davit Kirvalidze 12. Met Geslain-Lanéelle was er voor de eerste keer een vrouw kandidaat voor de functie. Dongyu is sedert 2015 viceminister van Landbouw en Platteland in China. Naar verluidt is hij één van de gangmakers achter belangrijke hervormingen en streeft hij naar een marktgerichte ontwikkeling van landbouw. Daartoe gelooft Dongyu in moderne informatietechnologie, de promotie van sterke merken en uitwisseling tussen steden inzake stadslandbouw.

De aanbevelingsbrief van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken vermeldt dat de regering platteland, landbouw en landbouwers bovenaan de ontwikkelingsagenda plaatst. “Door in eigen land zelfvoorziening voor basisvoedsel na te streven en een strategie te implementeren om het platteland nieuw leven in te blazen, willen we komaf maken met de armoede op het platteland. China draagt ook in belangrijke mate bij tot de mondiale voedselzekerheid en de implementatie van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Zo stellen we eigen expertise op vlak van landbouw ter beschikking van ontwikkelingslanden.” Actuele crisissen, denk aan het handelsdispuut met de Verenigde Staten en de Afrikaanse varkenspest die in China niet onder controle is, hebben voedselzekerheid hoog op de binnenlandse regeringsagenda gezet.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: FAO

Volg VILT ook via