nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.04.2020 200.000 Fransen willen in de landbouw gaan helpen

Net als ons land heeft Frankrijk ook problemen om voldoende werkkrachten aan te trekken voor de land- en tuinbouw als gevolg van de coronacrisis. Na een oproep van de Franse landbouwminister Didier Guillaume hebben intussen 200.000 mensen zich kandidaat gesteld om bij te springen in de landbouw. “We gaan de mensen Frankrijk niet laten doorkruisen. Ze zullen werken dicht bij huis, vooral bij landbouwers maar ook bij agrovoedingsbedrijven in de transportsector en de logistieke sector”, aldus de minister. In ons land laat landbouworganisatie ABS weten dat er al 700 mensen reageerden op hun oproep voor helpende handen.

Vorige week deed de landbouwminister een oproep naar alle Fransen die momenteel zonder werk zitten om zich aan te melden om de land- en tuinbouw uit de nood te gaan helpen. “Vandaag hebben er meer dan 200.000 mensen gereageerd en er zijn 5.000 rekruteerders aan de slag om het werk te organiseren en mensen naar de juiste job te begeleiden, bij voorkeur dicht bij hen thuis”, liet de Didier Guillaume weten.

In Frankrijk werd een platform gecreëerd, . Daarnaast heeft de VDAB van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) de opdracht gekregen om voorrang te geven aan vacatures die de vermelding #COVID19 hebben. 

De actie 'Helpende Handen' van ABS heeft in West-Vlaanderen al veel respons gekregen. "Er hebben ongeveer 700 mensen op de oproep gereageerd, waarvan ruim de helft uit West-Vlaanderen", zegt Erik Claeys van ABS. Vooral groentenboeren hebben nu hulp nodig. "Op dit moment planten de boeren vooral veel, zoals bloemkool bijvoorbeeld. Maar we verwachten dat de vraag tegen het eind van de maand nog zal stijgen, wanneer onder meer de aardbeien oogstklaar zullen zijn."

De VDAB heeft intussen al 2.000 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Vooral de landbouw- en voedingssector zijn op zoek naar extra werkkrachten. Bijna 450 daarvan zijn vacatures die rechtstreeks aan de VDAB werden gemeld, in 1.224 andere gevallen gaat het om uitzendopdrachten. "De rechtstreeks aan de VDAB gemelde vacatures komen voor het grootste deel uit de primaire sector", bevestigt Crevits.

Bron: Belga / RTL Info / VRT

Volg VILT ook via