nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.05.2020 “Dringend nood aan preventieve droogtemaatregelen”

De Vlaamse Droogtecommissie komt dinsdag samen om de situatie van de aanhoudende droogte te bespreken en eventuele maatregelen zoals captatieverboden te adviseren aan de provinciegouverneurs. Voor bioloog en waterhuishoudingexpert Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) is er geen twijfel mogelijk. "Er is eigenlijk geen andere keuze dan alle mogelijke preventieve maatregelen te nemen", zegt hij. "Anders stevenen we op nog veel fundamentelere problemen af."
Het is volgens waterkundige Patrick Willems (KU Leuven) de droogste lente sinds 1901. Het uitblijven van lange periodes van regen zorgt momenteel al voor lage waterstanden en de komende dagen en weken lijkt daar weinig verandering in te zullen komen. "Het is extreem droog en in de vergelijking met de voorbije jaren van droge zomers lopen we voor", zegt Patrick Meire. "Toch zie ik nog mensen massaal water gebruiken om de stoep af te spuiten of de auto te wassen. Daar moeten we echt mee stoppen, dat is niet essentieel. Er zijn ook maatregelen zoals een captatieverbod nodig, we hebben geen andere keuze. Verder moeten we de afvoer van water beperken om de reserves daar voldoende groot te houden."
 
Voor landbouwers komt een captatieverbod erg ongelegen. "Ik besef dat dat een moeilijke boodschap is voor hen", zegt Meire. "Maar als we nu niet ingrijpen, zal het alleen maar erger worden."
 
Boerenbond deed een rondvraag bij zijn leden. Die leert dat de droogte op dit moment nog niet voor dramatische situaties zorgt. "Maar we hopen wel heel hard dat er binnenkort regen valt", zegt woordvoerster Vanessa Saenen. De vroege droogteperiode is voor kiemplantjes van bepaalde gewassen slecht nieuws. "Dat kan bijvoorbeeld voor kleinere eindproducten zorgen bij onder meer bieten en aardbeien. We hopen nu vooral dat het niet lang meer duurt. We hebben het dan niet over een stevige regenbui, maar over meer langdurige malse regen zoals in februari."
 
De landbouworganisatie verwacht dat de meeste Vlaamse provincies het Antwerpse voorbeeld zullen volgen en een captatieverbod zullen aankondigen. Onder meer de waarnemende Oost-Vlaamse gouverneur, Dieter Detollenaere, heeft al gepleit voor een captatieverbod, al is een sproeiverbod volgens hem nog niet aan de orde.
 
"Iedereen zal zuinig met water moeten omspringen", beseft Saenen. "Al willen we wel de boodschap meegeven dat je geen voeding kan produceren zonder water te gebruiken. Veel landbouwers hebben de voorbije jaren trouwens zelf al maatregelen getroffen zoals het aanleggen van waterbuffers of het veranderen van teelt."
 
Volgens Patrick Meire is de overheid alvast "wakker geschoten" door de droogtes van de voorbije jaren. "De Droogtecommissie is een goede zaak, het belang van droogte is duidelijk doorgedrongen", zegt hij. "De acceptatie ervan in de maatschappij is een andere zaak. Dat gaat net zoals bij het coronavirus om het veranderen van een jarenlange manier van leven en werken, maar de klimaatverandering slaat minder plots toe dan een virus."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via