nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2020 Visprijzen opnieuw op normaal peil

De visprijzen op de Vlaamse Visveiling zijn genormaliseerd dankzij steunmaatregelen en de heropening van de markten. Dat meldt Tom Premereur, de directeur van de Vlaamse Visveiling, woensdag. Door de coronacrisis daalden de visprijzen drastisch waardoor vissers met verlies werkten. Door een vergoeding konden vissers minder uitvaren en zo het overaanbod wegwerken. Daardoor konden de visprijzen terug op een normaal peil komen.
Als gevolg van de coronacrisis stonden de visprijzen op de Vlaamse Visveiling dramatisch laag. Vlaamse vissers waren toen bijna genoodzaakt om de visvangst te stoppen omdat ze met verlies werkten. Daarop besliste de Vlaamse regering dat vissers die ervoor kiezen om niet uit te varen daarvoor een vergoeding krijgen. Zo konden vissers onderling een regeling uitwerken om het overaanbod aan vis weg te werken.
 
"Dankzij die steunmaatregel zijn de prijzen zeer snel terug genormaliseerd. Waar vis twee weken geleden nog spotgoedkoop was, zijn de prijzen nu terug vrij normaal", vertelt Premereur. Ook de heropening van de markten had een positieve impact op de visprijzen. Al zullen de Vlaamse vissers nog niet meteen normaal kunnen uitvaren. "Zolang de horeca en het toerisme niet volledig terug op gang komt, moeten we deze regeling aanhouden. Als iedereen nu zomaar terug uitvaart kelderen de prijzen opnieuw. We moeten voortdurend de balans tussen vraag en aanbod proberen behouden."
 
Vissers die niet uitvaren kunnen daar nog een vergoeding voor krijgen tot en met 31 augustus. Naargelang de grootte van het vlootsegment, schommelt de vergoeding tussen 1.500 en 6.000 euro per week.
 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via