nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.10.2019 No-dealbrexit zal Britse groente- en fruittoevoer raken

Als de Britten de Europese Unie zonder een deal verlaten, zal dit de levering van groenten en fruit aan het Verenigd Koninkrijk raken. Daarvoor waarschuwt de Britse regering. De Britten wijzen op het specifieke karakter van de leveringsketen van verse voedingswaren die gebaat is bij snelheid. Zelfs een beperkte vertraging kan de beschikbaarheid van sommige goederen al in de weg zitten. “Mogelijk lopen prijzen op en zijn er straks minder versproducten beschikbaar”, zo klinkt het. Al zou dit wel tijdelijk zijn, aldus de Britse regering.

Circa de helft van het voedsel van het Verenigd Koninkrijk wordt geïmporteerd. En ongeveer een derde van het totaal is vanuit de EU afkomstig. “Als we uit de EU stappen zonder akkoord, zal de regering ervoor zorgen dat de import van voedsel, dieren en dierlijke producten zo soepel mogelijk kan blijven doorgaan”, verklaart de Britse regering in een nieuw rapport, getiteld ‘No deal Readiness Report’.

Rechtstreeks geïmporteerde dieren, dierlijke producten en diervoeders (van niet-dierlijke oorsprong) die circuleren op de interne Europese markt zullen niet onderworpen worden aan sanitaire of fytosanitaire grenscontroles. “Die producten hoeven dus niet binnen te komen via een grensinspectiepost”, laat de Britse regering weten. “We eisen ook niet dat producten van dierlijke oorsprong vergezeld zijn van een gezondheidscertificaat.”

Alhoewel de Britse regering de import ‘zo soepel mogelijk’ wil laten doorgaan, houden de Britten toch best rekening met een (tijdelijk) lager aanbod van verse producten. “Als we de EU verlaten zonder akkoord, zal er geen algemeen voedseltekort optreden”, klinkt het bij de Britse regering. “Maar als de handelsroutes daardoor tijdelijk worden verstoord, kan de beschikbaarheid van een aantal soorten fruit en groenten met een korte houdbaarheid, beperkt zijn.”

Eerder waarschuwden Britse supermarktketens al voor de beroerde timing van het beoogde vertrek eind oktober. In het najaar zijn de Britten afhankelijker van import van onder meer fruit en groenten, omdat het eigen oogstseizoen is afgelopen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via