nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.04.2019 Nog eens 2.000 gebruikers van glyfosaat naar rechtbank

Het aantal klachten tegen het Duitse concern Bayer, omwille van de mogelijke kankerrisico's van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, is verder gestegen. Tot 11 april waren er in de Verenigde Staten 13.400 zaken aangespannen, zo meldt Bayer bij de publicatie van zijn eerstekwartaalresultaten. Dat betekent dat er de voorbije maanden nog meer dan 2.000 procedures bijkwamen. Eind januari was er immers sprake van 11.200 rechtszaken.

De klachten draaien rond het vermeend kankerverwekkend zijn van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat. Deze actieve stof van het Amerikaanse bedrijf Monsanto geniet vooral bekendheid via producten met de merknaam Roundup. Monsanto werd vorig jaar overgenomen door Bayer, en werd al twee keer veroordeeld door een rechtbank in de Verenigde Staten. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een voormalige tuinier, en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië.

Bayer is het niet eens met de beschuldigingen en verwijst naar talrijke wetenschappelijke studies die de veiligheid van glyfosaat aantonen. Het ging ook in beroep. Een derde rechtszaak op grondgebied Californië zit er aan te komen. Later dit jaar volgen nog vier rechtszaken in Missouri en Montana. Van een minnelijke schikking is geen sprake want Bayer wil zich verdedigen tegen alle aanklachten.

In het kwartaalverslag is ‘Legal risks’ een apart hoofdstuk en het gaat daarin niet alleen over Roundup. Er wordt bijvoorbeeld ook melding gemaakt van 25.500 rechtszaken die in de VS zijn aangespannen door gebruikers van Xarelto, een bloedverdunner. Daarover is in maart van dit jaar een minnelijk akkoord gesloten met de slachtoffers. Er is geschikt voor 775 miljoen dollar en Bayer en Janssen Pharmaceutica zullen ieder de helft van dat bedrag ophoesten.

Ondanks de juridische perikelen zag het Duitse concern de omzet in het eerste kwartaal met 40 procent toenemen tot iets meer dan 13 miljard euro. De nettowinst daalde wel met ruim een derde tot 1,24 miljard euro. De daling heeft te maken met herstructureringskosten – er verdwijnen wereldwijd 12.000 banen tegen eind 2021 – en met kosten voor de integratie van Monsanto.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via