nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.07.2016 Noodweer veroorzaakt schade aan hopteelt

Het noodweer van de jongste weken zal wegen op de productie van West-Vlaamse hop. Er zal ongeveer 20 procent minder geproduceerd worden dan gewoonlijk, zo vreest Luc Dewulf, secretaris van de vzw Hop. De aanhoudende regen en de onweersbuien in mei en juni hebben hun sporen nagelaten in de streek rond Poperinge, het epicentrum van de hopsector. Heel wat hopplanten hebben te lijden gehad onder het weer. 

Ook de hoptelers zijn niet ongeschonden uit de uitzonderlijk natte periode van de voorbije twee maanden gekomen. De oogst wordt zo’n 20 procent lager ingeschat dan normaal. Een viertal hoptelers heeft inmiddels al schade laten vaststellen aan hun landbouwareaal. Bij een teler spoelde de regen zelfs een deel van de inleg van nieuwe hopplanten weg. De effectieve schade bij deze telers, maar ook bij andere telers zal pas effectief bepaald kunnen worden tijdens en na de hoppepluk vanaf eind augustus.

Volgens vzw Hop zal de hopproductie dit jaar minimaal 15 tot 20 procent lager liggen. Dat is niet enkel de schuld van de overvloedige regen, maar heeft ook te maken met een tekort aan zonneschijn, te lage temperaturen en te veel wind. “Een spijtige zaak voor de hopsector want net nu is hop bezig aan een kleine opmars”, zo klinkt het. Het totale areaal bedraagt ongeveer 150 hectare en daar zou dit jaar nog 10 hectare bijkomen. Het is al jaren geleden dat het areaal nog toenam. Dit jaar werd ook de vzw Hop boven de doopvont gehouden om de sector verder te ondersteunen, in samenwerking met de stad Poperinge en het kenniscentrum Inagro. 

Bron: Belga

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via