nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.07.2019 Nooit meer een koe kwijt dankzij GPS

Landbouwbedrijf Meersschaert uit Prosperpolder heeft als eerste in Vlaanderen zijn veestapel uitgerust met een gps-tracker. De dieren grazen namelijk in het Verdronken Land van Saeftinghe op een terrein van 250 hectare groot. "Als er een dier in de modder vastzat, was ik soms drie dagen bezig met zoeken", vertelt landbouwer Geert Meersschaert in Het Laatste Nieuws. “Dankzij de trackers kan ik mijn hele veestapel volgen vanop mijn smartphone. Op een plannetje van het schor zie ik alle dieren die een signaal uitsturen."

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Met zijn 3.580 hectare is dit het grootste brakwaterschor van Europa. De Stichting Zeeuws Landschap heeft aan vier landbouwbedrijven een gebied ter beschikking gesteld om te begrazen. Geert Meersschaert en Kris Van Royen beschikken over 250 hectare waar ze elk jaar een 80-tal runderen enkele maanden laten doorbrengen. "Door het eten van het zilte gras krijgt hun vlees een unieke smaak ", legt Geert uit.

Het landbouwerskoppel ondervond echter wel heel wat problemen bij het volgen van het vee. "Doordat het om een schorrengebied gaat, gebeurt het regelmatig dat een koe vast komt te zitten in de modder. Het duurde soms drie dagen eer we het dier hadden teruggevonden. We hebben dit probleem voorgelegd aan het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en gevraagd of zij een oplossing kenden. Het werd voor ons anders wel heel arbeidsintensief.”

ILVO, Ingaro en de firma Sensolus, dat trackingsystemen bouwt, gingen aan de slag. "Op basis van ons probleem is dan een speciale gps-module ontwikkeld voor de koeien", legt Geert uit. Het resultaat is verbluffend goed. "De gps-trackers hebben een batterij die twee jaar meegaat en een gewichtje onderaan de riem zorgt ervoor dat het toestel altijd bovenop de nek van het dier hangt. We hebben het al uitgebreid getest. Ik kan nu mijn hele veestapel volgen vanop mijn smartphone. Ik krijg dan een plannetje van het schor te zien met daarop alle dieren die een signaal uitsturen."

Als een dier 12 uur lang op dezelfde plaats blijft staan, gaat er op de gsm van Geert een alarm af. Er zijn echter nog andere voordelen. Een koe die vruchtbaar is, wandelt veel meer dan gewoonlijk. "Ik kan nu vanop mijn laptop zien wanneer een dier gedekt moet worden", zegt Geert. "Uiteraard komt er nog heel wat handenarbeid aan te pas maar ook de boerenstiel ontsnapt niet aan de technologische veranderingen. Ik ben er in ieder geval bijzonder enthousiast over. Zelfs op vakantie kan ik nu in een handomdraai zien hoe het met onze koeien gesteld is." 

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via