nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2019 Noorderbuur wint prestigieuze World Food Prize

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat The World Food Prize, de belangrijkste prijs op het gebied van landbouw en voeding, dit jaar wordt toegekend aan Simon Groot (84). Het is de eerste keer dat een Nederlander deze eer te beurt valt. Hij krijgt de onderscheiding omdat hij met zijn bedrijf East-West Seed miljoenen kleine boeren in Zuidoost-Azië van goed zaaigoed heeft voorzien. Groot komt uit een familie van zaadveredelaars. Voorvader Nanne Groot begon er in 19de eeuw mee in Andijk, het epicentrum van de zaadveredeling in Nederland.

Een boer kan nog zo goed zijn in zijn vak, zonder goed zaad is ook de beste boer nergens. Het is een wijsheid die er bij Simon Groot, zesde generatie zaadveredelaar, met de paplepel is ingegoten. “Seed makes or breaks the crop, zeggen wij. Het zaad bepaalt de oogst.” Met zijn bedrijf heeft de Nederlander volgens de jury van de World Food Prize niet alleen de levensomstandigheden van kleine boeren verbeterd, hij heeft er ook voor gezorgd dat groenten beschikbaar zijn geworden voor lokale consumenten.

 Het bedrijf dat voorvader Nanne Groot oprichtte ging over van generatie op generatie. Simon Groot volgde in 1958 zijn vader op. In 1981 werd het familiebedrijf verkocht. Een jaar later richtte Groot een nieuwe onderneming op in de Filipijnen: East-West Seed. “Ik zag het als een uitdaging”, reageert Simon Groot in De Volkskrant. ‘De mensen daar hadden weinig geld en ook nog slecht zaad. Met een Filipijnse partner begon ik zaden van tropische gewassen te veredelen: sopropo (bittere komkommer), pompoenen, … . Het kwam langzaam op gang.”

Hij richtte zich op kleine boeren, met zakjes zaad van één dollar. “In één jaar verkochten we er 250.000 van. Toen besefte ik: kleine boeren, dat was de markt.” Het werd een succesvol businessmodel. East-West Seed breidde zich uit over Zuidoost-Azië: Thailand, Indonesië, India, Vietnam en sinds kort Tanzania. Het bedrijf heeft nu ruim 5.000 mensen in dienst en levert zaaigoed aan 20 miljoen boeren.

De World Food Prize wordt sinds 1986 uitgereikt en is een initiatief van Nobelprijswinnaar Norman Borlaug. Hij wilde een prijs voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de beschikbaarheid van voedsel. Aan het winnen van de prijs hangt een cheque van 250.000 dollar vast. “Ik denk dat het naar ons Knowledge Transfer-programma gaat, waarmee we boeren opleiden”, reageert Simon Groot. Want hij weet ook: zaden kunnen nog zo goed zijn, als boeren er niet mee om kunnen gaan, ben je nog nergens.

Bron: De Volkskrant / eigen verslaggeving

Beeld: World Food Prize

Volg VILT ook via