nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.12.2018 Noorwegen bant palmolie als biobrandstof

Het Noorse parlement heeft als eerste land ter wereld een verbod goedgekeurd op biobrandstoffen op basis van palmolie. Palmolie is verantwoordelijk voor ontbossing, milieuvervuiling en de onteigening van bepaalde stammen. De olie is dan ook zwaar omstreden. Het verbod zal ingaan vanaf januari 2020. "De beslissing van het Noorse parlement is een belangrijk voorbeeld voor andere landen en toont de noodzaak aan van een serieuze hervorming van de palmolie-industrie in de wereld", reageerde Nils Hermann Ranum van de non-profitorganisatie Rainforest Foundation.

Noorwegen heeft deze maand geschiedenis geschreven toen het nationale parlement plannen aankondigde om op palmolie gebaseerde biobrandstoffen te verbieden. Het besluit werd genomen om Indonesische regenwouden te beschermen, die worden vernietigd om meer palmplantages te planten. In 2017 piekte het gebruik van palmolie in Noorwegen en het land zette daarna zwaar in op het elimineren van fossiele brandstoffen in de transportsector. Het verbod op biobrandstoffen op basis van palmolie gaat in vanaf januari 2020, dan zal het gebruik van palmolie geleidelijk worden afgebouwd. Na 2025 moeten alle voertuigen in Noorwegen elektrisch zijn.

Volgens Rainforest Rescue – een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van regenwouden, de bescherming van de bewoners en sociale hervormingen wereldwijd – werd 61 procent van de 7,7 miljoen ton palmolie die het afgelopen jaar in Europa werd verbruikt, aangewend voor energiedoeleinden (biobrandstof, elektriciteit en warmte). De resterende 39 procent werd benut voor voedsel, veevoer en chemische producten. De Europese Unie wil tegen 2030 palmolie bannen.

Bron: De Standaard

Beeld: 11.11.11

Volg VILT ook via