nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.07.2018 "Nuance over cadmium in paardenvlees is op zijn plaats"

Het West-Vlaamse bedrijf Chevideco, dat volgens het weekblad Knack en de krant Het Laatste Nieuws besmet paardenvlees uit Roemenië heeft geïmporteerd, betwist die feiten niet, maar stelt dat veralgemening niet op zijn plaats is. "Het artikel laat uitschijnen dat cadmium bij paarden constant voorkomt in Roemenië, maar dat klopt niet", reageerde CEO Olivier Kemseke. “Bovendien is cadmium een natuurlijk product dat voorkomt in gras. Het gaat dus niet om malafide praktijken.”

Knack en Het Laatste Nieuws berichtten deze week dat het Italiaanse voedselagentschap op 22 juni via het Europese systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) een waarschuwing rondstuurde. Er was cadmium aangetroffen in bevroren paardenvlees van Chevideco uit Roemenië, een zwaar metaal dat onder meer nierfalen en osteoporose kan veroorzaken. De vastgestelde waarde was 0,329 mg per kilo, een overschrijding van de maximumnorm. Chevideco had bovendien al herhaaldelijk problemen gehad met cadmium in Roemeens paardenvlees, aldus Knack.

CEO Kemseke laat weten dat de feiten kloppen, maar vindt wel dat ze in de juiste context moeten worden geplaatst. “Op negen jaar tijd kregen we te maken met 11 overschrijdingen, terwijl we elk jaar 15.000 paarden in Roemenië kopen. Het laatste jaar zijn er voor vis en schaaldieren 400 alerts geweest. We mogen dus niet veralgemenen dat het alleen om Roemenië gaat en alleen om paarden." Hij benadrukt ook dat cadmium een natuurlijk product is dat voorkomt in gras, en het dus niet gaat om malafide praktijken. "Paarden worden niet gekweekt voor de slacht. Dat gebeurt pas als ze oud zijn, want dan is het vlees het beste. Paarden die een lang leven hebben, hebben meer gras gegeten dan een dier dat een jaar in een box zit."

De vleesbedrijven in Roemenië hebben bovendien een enorme evolutie doorgemaakt, stelt Olivier Kemseke nog. "Het zijn allemaal westerlingen als ons die naar daar zijn gegaan. De laatste 20 jaar zijn er allemaal nieuwe bedrijven opgericht, qua hygiëne en infrastructuur is het land ongelofelijk gegroeid." Tot slot stelt hij dat het RASFF-systeem heeft gewerkt, en hij begrijpt dat het Voedselagentschap zijn werk moet doen. Zelf heeft zijn bedrijf de gewoonte om bij een overschrijding van de cadmiumnorm zich tot de betrokken paardenkoper te richten. "In 2017 hebben wij een paardenkoper verplicht tot één steekproef op de tien paarden, omdat we in 2017 op korte tijd drie gevallen hadden", aldus Kemseke.

Bron: Belga

Volg VILT ook via