nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.10.2017 OCMW Gent ziet af van gesprek met boeren

Het Gentse OCMW ziet af van een gesprek met de boeren die een rechtszaak willen aanspannen om de verkoop van 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen aan een vennootschap van Fernand Huts ongedaan te maken. OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) is ontgoocheld dat de afspraak meteen werd gelekt aan de pers. “Bovendien werd het voorgesteld als een bemiddelingspoging, terwijl het om een gesprek in vertrouwen ging”, stelt hij. De boeren wil nu zo snel mogelijk het Gentse OCMW dagvaarden.

Een maand geleden meldde nieuwssite Apache dat een groep van 13 boeren het OCMW van Gent wil dagvaarden voor de verkoop van 450 hectare landbouwgrond voor 17,5 miljoen euro aan een Nederlandse vennootschap van Fernand Huts. De boeren krijgen daarbij steun van burgerrechtenbeweging Constituante en haar Gentse dochterinitiatief Genoeg Gestropt. Ze willen dat de verkoop van de gronden aan Huts, CEO van Katoen Natie, ongedaan wordt gemaakt.

Volgens Nic Reynaert, de advocaat van de 13 boeren is het gelijkheidsbeginsel geschonden. “De ongeveer 80 verschillende gronden zijn als één lot van 450 hectare aangeboden geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat kleine bedrijven geen kans maakten om gronden te kopen. Zij zijn simpelweg niet in staat om een dergelijke investering te doen. Enkel grote bedrijven of investeringsfondsen waren in staat om te bieden. Dit gaat om onrechtmatige staatssteun en schending van het gelijkheidsbeginsel”, klinkt het. Volgens het OCMW was het moeilijk om de gronden afzonderlijk te verkopen door de werklast en omdat er onbruikbare stukken bij zaten.

Tot een officiële aanklacht kwam het voorlopig nog niet. De boeren wilden een ‘bemiddelingsgesprek’ afwachten tussen de advocaten van beide partijen. Dat gesprek was gepland op vrijdag 27 oktober, maar het OCMW ziet van dat gesprek nu af. “Onmiddellijk na de bevestiging van de afspraak lazen wij in de media de datum ervan”, zegt de Gentse OCMW-voorzitter. “Bovendien werd, wat een gesprek in vertrouwen moest zijn, verkeerd voorgesteld. Het ging nooit om een bemiddelingspoging”, aldus Coddens in Het Nieuwsblad.

De advocaat van de boeren spreekt over kinderlijk gedrag. “Ik vond de uitnodiging tot gesprek een zeer positief signaal”, stelt Reynaert, “al hadden we van in het begin onze twijfels over de uitkomst ervan. We gaan nu zo snel mogelijk over tot de officiële dagvaarding.” Volgens de advocaat moet die er binnen een tweetal weken zijn. Hij kondigt alvast aan dat het “hard tegen onzacht” zal worden. Het OCMW laat weten juridische stappen af te wachten.  

Bron: Het Nieuwsblad/eigen verslaggeving

Beeld: Zeelandblog.nl

Volg VILT ook via