nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2017 Ondergronds irrigatiesysteem redt oogst in Kinrooi

Terwijl landbouwers overal in het land kreunen onder de droogte, regent het in Kinrooi dag en nacht. Dankzij een 75 kilometer lang netwerk van leidingen onder de akkers kunnen 2.500 hectare groenten ook bij extreme droogte probleemloos beregend worden. “Uniek in ons land”, zegt burgemeester Jo Brouns. Boeren betalen een vaste prijs van 580 euro per jaar en een variabele prijs naargelang hun verbruik. “Maar het is dat of je oogst verloren zien gaan”, zo klinkt het. 

In Kinrooi verbouwen zo’n 120 boeren meer dan dertig verschillende soorten groenten, vaak voor voedingsbedrijf Noliko. Maar ook in de Limburgse uithoek Kinrooi zijn er al veel te lang geen noemenswaardige hoeveelheden water uit de lucht gevallen. Het grote verschil: daar waar West-Vlaamse boeren een captatieverbod moeten ondergaan, zie je in Kinrooi weinig of geen akkers die niet besproeid worden.

Dat heeft alles te maken met een uniek irrigatiesysteem in de gemeente. “Door jarenlange ontgrinding is er een grote plas ontstaan, waar nu de jachthaven is”, vertelt burgemeester Jo Brouns. In 1990 is daar een pompstation gebouwd, gefinancierd door het ruilverkavelingscomité en niet door de grindsector zoals we eerst schreven, en een irrigatienetwerk aangelegd in het kader van de ruilverkaveling Ophoven. Een coöperatie van 80 à 90 landbouwers kan gebruikmaken van het opgepompte water. “Een ondergronds buizenstelsel van 75 kilometer kan 1,35 miljoen liter water per uur verplaatsen tot op de akkers in Kinrooi en een gedeelte van Maaseik.”

Met deze droogte draait het irrigatiesysteem op volle toeren. “Het is kwaliteitsvol water, maar dat heeft ook zijn prijs”, zegt Brouns. De aangesloten boeren betalen een vaste prijs van 580 euro per jaar. Daarnaast betalen ze een bedrag afhankelijk van hun verbruik. Bij grote hitte kan dat al snel oplopen tot 200 euro per dag. “Maar het is dat of je oogst verloren zien gaan”, aldus Brouns. Bovendien heeft het project geen impact op de drinkwatervoorziening, zo verzekert Kathleen De Schepper van De Watergroep.

Even terug naar de West-Vlaamse boeren. Daar mogen een 40-tal landbouwers uitkijken naar een soortgelijk irrigatiesysteem. Trekker van het project is groenteverwerker Ardo, dat via een Interreg-project gezuiverd afvalwater ter beschikking wil stellen van landbouwers. Het project doorloopt momenteel de nodige administratieve en juridische procedures: begin juli wordt de aanvraag ingediend voor de omgevingsvergunning. Als alles volgens plan verloopt zouden alle vergunningen in het najaar rond moeten zijn. 

Bron: Het Belang Van Limburg/eigen verslaggeving

Beeld: Gemeente Kinrooi

Volg VILT ook via