nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2018 Ondervoeding bij Noord-Koreaanse kinderen daalt

De Noord-Koreaanse kinderen hebben minder groeiachterstand dan enkele jaren geleden, zo heeft het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) meegedeeld. Toch heeft nog altijd één kind op de vijf ermee te kampen. Groeiachterstand heeft te maken met chronische ondervoeding. Volgens Unicef blijft de uitdaging evenwel groot. Vooral in rurale regio’s is de ondervoeding nog veel prominenter aanwezig in vergelijking met stedelijke gebieden.

Volgens een onderzoek dat het centrale bureau voor statistiek van de Noord-Koreaanse regering in 2017 met de technische steun van Unicef bij 8.500 gezinnen uitvoerde, daalde de groeiachterstand in Noord-Korea de jongste jaren voortdurend, van 32,4 procent in 2009, tot 28 procent in 2012 en 19 procent in 2017. Deze nieuwe gegevens "tonen lichte verbeteringen, maar de uitdagingen blijven", aldus Unicef in de mededeling.

Volgens het VN-agentschap tonen de resultaten "duidelijke verschillen" tussen de regio's. Zo is in de hoofdstad Pyongyang 10 procent van de kinderen getroffen door groeiachterstand, terwijl dat in de noordelijke provincie Ryanggang, niet ver van de grens met China, ongeveer 32 procent is. Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan een derde van het drinkwater van de gezinnen verontreinigd is. "De toestand is erger in de rurale zones, waar bijna de helft van de kinderen blootgesteld is aan belangrijke risico's op ziekte en ondervoeding." 

Bron: Belga

Beeld: Han Schneider

Volg VILT ook via