nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2019 Onrust over pesticidengebruik in Brazilië

Wetenschappers en milieuorganisaties luiden de alarmbel over de afzwakking van de milieuregels in Brazilië. Meer dan een derde van de pesticiden die in Brazilië gebruikt worden, zijn verboden in Europa. “Sinds Jair Bolsonaro begin 2019 aan de macht kwam, zijn al 200 nieuwe onkruidverdelgers erkend”, zeggen de wetenschappers. “Er is bovendien wetgeving in de maak die de vergunningsprocedure voor pesticiden weghaalt bij het ministerie van Milieu en Gezondheid en overhevelt naar de landbouwlobby.”

Brazilië heeft honderden nieuwe gewasbeschermingsmiddelen goedgekeurd sinds de nieuwe president, Jair Bolsonaro, de macht in januari overnam. “Sinds 2016 zijn dat er meer dan 1.000”, zeggen wetenschappers. Veel van de goedgekeurde middelen zijn verboden in Europa. “Het lijkt erop dat Brazilië hun goedkeuringsproces heeft versneld", zegt professor David Eastmond, toxicoloog aan de Universiteit van Californië, bezorgd. “Sommige van die goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen zijn zeer gevaarlijk.”

Brazilië begon met het versnellen van goedkeuringen in september 2016 nadat Michel Temer - een conservatieve politicus met nauwe banden met de agribusiness - het voorzitterschap op zich nam. Huidig president Bolsonaro werd zelf president met krachtige steun van de agribusiness. Sinds Temer aantrad, zijn 1.270 pesticiden goedgekeurd – dubbel zoveel als de voorgaande vier jaar.

“We hebben nog nooit zo'n grote verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen gehad”, zegt Marina Lacorte van Greenpeace Brazilië. “Dit is zeker een politieke beslissing. De industrie zet winst boven de gezondheid van de bevolking.” De bezorgdheid heeft zich ook buiten Brazilië verspreid. De Zweedse natuur- en biologische supermarktketen Paradiset stopte vorige week met het verkopen van Braziliaanse producten vanwege de toename van de goedkeuringen van gewasbeschermingsmiddelen en de bedreiging die Bolsonaro vertegenwoordigt voor het Amazone-regenwoud.

Brazilië was al het land met het hoogste gebruik van agrochemische stoffen, vooral bij de teelt van soja. In 2015 werd 899 miljoen liter onkruidverdelger gespoten in het land.

Bron: De Tijd / The Guardian

Beeld: Trias Isabel Corthier

Volg VILT ook via