nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2019 Ontbossing heeft groter effect op klimaat dan gedacht

Ontbossing in de tropen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan voorheen gedacht, omdat er ook eeuwenoude koolstof vrijkomt uit de bodem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan de Universiteit Gent heeft meegewerkt. De onderzoekers hebben het effect gemeten in Oost-Congo en wijzen op de bijkomende gevolgen voor de klimaatverandering. “De beste remedie blijft uiteindelijk om systematisch en wijdverspreid bossen te laten staan, hand in hand met een duurzame intensivering van de gangbare landbouw”, zegt onderzoeker Marijn Bauters.

Wanneer een bos gekapt wordt, kan het geen CO2 meer uit de atmosfeer halen. “Bovendien komt er dan ook eeuwenoude koolstof vrij uit de bodem”, vertelt UGent-onderzoeker Marijn Bauters. Het onderzoek gebeurde op 19 plaatsen in Oost-Congo. Daar namen de wetenschappers water- en bodemstalen. Ze ontdekten dat er veel oude koolstof uit de bodem vrijkomt in gebieden waar veel bomen gekapt werden.

"Ontbossing heeft een dubbel negatief effect op klimaatverandering", aldus Marijn Bauters. "Ten eerste omdat de boom die CO2 omzette in zuurstof, weg is. Ten tweede omdat de bodem eeuwenoude koolstof verliest wanneer het landgebruik wijzigt van bos naar landbouw. Bomen kappen maakt de bodem onstabiel, waardoor de oude en stabiele koolstof die daar was opgeslagen in de rivieren terecht komt. Daar zetten microben in het water de koolstof om naar CO2 , die in de atmosfeer terechtkomt. En dat vergroot het broeikaseffect.”

De onderzoekers pleiten voor intensivering van de gangbare landbouw en de bossen wereldwijd te laten staan. “In gebieden waar bos plaats moet maken voor landbouwgrond, kan men terrassen (niveauverschillen die bodemerosie tegengaan, nvdr.) en bufferzones aanleggen”, aldus Marijn Bauters. “Maar systematisch en wijdverspreid bossen laten staan, zal de beste oplossing blijven.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: UGent

Volg VILT ook via