Ontdek het lekkers uit Oost-Vlaanderen

Zin om komende zondag een culinaire ontdekkingsreis te maken? Rep je dan naar de ‘Toer Lekker Oost-Vlaams’. 25 Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducenten zetten hun deuren open voor alle liefhebbers van lokale lekkernijen. “Elke producent geeft tijdens de toer gratis een rondleiding en legt het verhaal en de traditie achter zijn product uit”, licht gedeputeerde van Landbouw Leentje Grillaert toe. “De bezoekers kunnen uiteraard ook proeven. Zo zetten we onze lokale voedingsproducten extra in de kijker.”
22 augustus 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:51

Zin om komende zondag een culinaire ontdekkingsreis te maken? Rep je dan naar de ‘Toer Lekker Oost-Vlaams’. 25 Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducenten zetten hun deuren open voor alle liefhebbers van lokale lekkernijen. “Elke producent geeft tijdens de toer gratis een rondleiding en legt het verhaal en de traditie achter zijn product uit”, licht gedeputeerde van Landbouw Leentje Grillaert toe. “De bezoekers kunnen uiteraard ook proeven. Zo zetten we onze lokale voedingsproducten extra in de kijker.”

Voor de vierde keer al kan iedereen komen kennismaken met al het lekkers dat Oost-Vlaanderen te bieden heeft. 25 streek- en hoeveproducenten laten die dag in hun potten kijken. “Oost-Vlaanderen telt heel wat authentieke streekproducten”, vertelt gedeputeerde Leentje Grillaert. “Met de ‘Toer Lekker Oost-Vlaanderen’ willen we die extra in de spotlight zetten. Nieuwsgierigen kunnen de producenten een bezoekje gaan brengen en natuurlijk proeven van al wat Oost-Vlaanderen te bieden heeft.”

Je kan de deelnemende producenten bereiken met de auto, maar ook met de fiets. De organisatie stippelde acht fietsroutes uit die (bijna) langs de deur van de hoevewinkels passeren. Eén van streekproducenten die zijn deur openzet, is huisbrouwerij Den Tseut. “We hebben een kleine ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo”, vertelt zaakvoerder Stefan. “Het brouwen zit in mijn genen: mijn grootvader was ook een brouwer. In 2008 ben ik gestart met een kermisbier. Nu brouwen we 800 hectoliter per jaar.”

Liever iets zoet? Ga dan eens langs bij Hoeve ’t Alkeveld in de Vlaamse Ardennen. “We verkopen onze zelfgemaakte zuivelproducten rechtstreeks aan en baten een hoeveterras uit”, klinkt het bij melkveehouders Chris en Leen. “Kom gerust proeven van ons hoeve-ijs.” Nog voor de zoetebekjes: medebrouwerij Stuivenberg in Zelzate. Je vindt er honing, maar ook artisanaal gebrouwen mede. Ideaal voor een zomerse zondag!

Alles weten over de Toer Lekker Oost-Vlaams? Klik hier.

Beeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek