Ontpoldering levert landbouwer uniek product op

Van de nood een deugd maken, heet zoiets. Het landbouwbedrijf van Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris Van Royen ligt in de Prosperpolder en moest de afgelopen jaren heel wat grond afstaan door de natuurcompensaties voor de havenuitbreiding. Sinds een vijftal jaar grazen ruim 100 runderen van het koppel in het Verdronken Land van Saeftinghe. In dit overstroombare natuurreservaat eten de dieren enkel zilt gras waardoor hun vlees een erg specifieke smaak krijgt. Dit lichtgezouten vlees vermarkten zij voortaan onder de naam ‘Saeftingher’.
1 juni 2015  – Laatste update 14 september 2020 14:30

Van de nood een deugd maken, heet zoiets. Het landbouwbedrijf van Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris Van Royen ligt in de Prosperpolder en moest de afgelopen jaren heel wat grond afstaan door de natuurcompensaties voor de havenuitbreiding. Sinds een vijftal jaar grazen ruim 100 runderen van het koppel in het Verdronken Land van Saeftinghe. In dit overstroombare natuurreservaat eten de dieren enkel zilt gras waardoor hun vlees een erg specifieke smaak krijgt. Dit lichtgezouten vlees vermarkten zij voortaan onder de naam ‘Saeftingher’.

Geert en Kris runnen het bedrijf al 27 jaar en hebben momenteel 2.000 varkens en 250 runderen. Gelegen in de Prosperpolder, kreeg het landbouwbedrijf het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Heel wat landbouwgrond werd er immers omgezet naar natuurgebied. Een ook volgend jaar zal het koppel nog heel wat grond moeten afstaan door de ontpoldering van de Hedwigepolder. Daardoor zal heel wat extra veevoeder aangekocht moeten worden in plaats van die voeders zelf te telen.

In ruil voor die verloren gronden hebben Geert en Kris wel een reservaat van 270 hectare ter beschikking gekregen van Stichting Zeeuws Landschap waar de koeien kunnen grazen. “Het is een win-winsituatie”, legt Geert uit in Het Laatste Nieuws. “Wij krijgen extra land en onze dieren zorgen ervoor dat het riet niet begint te woekeren en de vogels voldoende broedplaatsen vinden. Het vraagt natuurlijk wel wat extra werk. Af en toe belandt er wel eens een koe in een geul en moeten we uitrukken, maar al bij al heeft de kudde zich heel snel aangepast aan het gebied.”

Zowat 100 koeien van het Belgisch wit-blauw ras grazen er van begin mei tot juli in het Verdronken Land van Saeftinghe. In dit overstromingsgebied krijgen de dieren dagelijks zilt gras te eten waardoor hun vlees een erg specifieke smaak krijgt. Omdat de landbouwer dit kwaliteitsproduct niet in de massa wou laten verdwijnen, heeft hij besloten om het zelf te vermarkten. “Het zilte gras maakt het vlees pré-salé, lichtgezouten. Dit is uniek in Europa. Enkel in de vallei van de Somme in Frankrijk vindt men een gelijkaardig initiatief. Nergens anders lopen koeien rond in overstromingsgebied”, klinkt het.

Het landbouwbedrijf gaat dit lichtgezouten vlees verkopen onder de naam ‘Saeftingher’. “Het vlees is een culinaire delicatesse, heel rood van kleur, veel structuur en een uitgesproken smaak. Doordat de koeien de hele dag rondlopen in het reservaat, hebben ze veel spierweefsel”, vertelt Geert. Dit vlees zal vanaf september te verkrijgen zijn via de website www.deeleenkoe.be. Het landbouwkoppel onderhandelt ook met enkele toprestaurants om Saefthinger op de kaart te zetten, als promotie. En op termijn willen Geert en Kris graag een hoevewinkel openen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Wikipedia

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek