nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2018 Onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloer verboden

Onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren was, is en blijft verboden. Zo luidt het arrest van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof oordeelt dat de vrijheid van religie niet geschonden is door onverdoofd slachten te verbieden op tijdelijke slachtvloeren. De Europese slachtverordening van 2009 blijft dus integraal geldig. 

Vorig jaar luidde het advies van de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie al dat het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren de vrijheid van godsdienstbeleving niet schendt. Nu is dat advies ook definitief neergeschreven in een arrest van het Hof. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch was aanwezig bij de uitspraak van het arrest en is tevreden. “In deze zaak is GAIA tussengekomen ter ondersteuning van het Vlaams Gewest en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)”, reageert hij.

“Uit dit arrest blijkt dat de minister correct heeft gehandeld door de Europese wetgeving zonder onderscheid toe te passen en bijgevolg onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvoeren definitief te verbieden", aldus nog Vandenbosch. Ook Anthony Godfroid, advocaat van GAIA, reageert positief. “Dit arrest stemt ons hoopvol met betrekking tot de hangende zaken voor het Grondwettelijk Hof waarbij het unaniem gestemde Vlaamse en Waalse verbod op onverdoofd slachten wordt aangevochten.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via