nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.04.2019 Onverdoofd slachten van kalveren verboden vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 moeten ook kalveren verdoofd worden vooraleer ze geslacht worden. “Nu de techniek van elektronarcose nog meer op punt staat, hebben we beslist om het verbod op onverdoofd slachten uit te breiden”, zegt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. Sinds 1 januari 2019 was elektronarcose al verplicht voor schapen, geiten en pluimvee. De minister heeft ook opdracht gegeven voor een studie die moet onderzoeken of een verbod op onverdoofd slachten ook voor runderen haalbaar is.

Toen de Vlaamse regering in 2017 besliste om komaf te maken met onverdoofd slachten stond de techniek van omkeerbare elektronarcose enkel op punt voor schapen, geiten en pluimvee. Daarom geldt er voor deze dieren een verbod op onverdoofd slachten sinds 1 januari 2019. Voor kalveren en runderen stond de methode nog niet op punt toen het decreet tot stand kwam. Daarom werd voor deze dieren de ‘post-cut-stunning’ verplicht, waarbij het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd wordt. Wel werd in het decreet vastgelegd dat de Vlaamse regering elektronarcose voor kalveren en runderen kan verbieden van zodra de techniek klaar voor gebruik is.

Ondertussen is er volgens minister Weyts heel wat vooruitgang geboekt op wetenschappelijk gebied. “Praktijkervaring in het buitenland, wetenschappelijke gegevens en een demonstratie in een Vlaams kalverslachthuis hebben aangetoond dat elektronarcose nu ook praktisch toepasbaar is op kalveren”, klinkt het. Om die reden heeft de Vlaamse regering definitief groen licht gegeven om het verbod op onverdoofd slachten ook uit te breiden naar kalveren. Vanaf 1 januari 2020 zullen Vlaamse slachthuizen kalveren alleen nog mogen slachten na verdoving door elektronarcose. Weyts geeft alvast te kennen dat een verbod op onverdoofd slachten van runderen de volgend stap is.

Bijna alle kalveren die geslacht worden in België worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren in de Vlaamse slachthuizen. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via