nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2020 "Onze landbouw produceert genoeg voedsel voor iedereen"

Het hamstergedrag in ons land blijft aanhouden. De transportsector trekt aan de alarmbel omdat het de aanvoer van goederen naar de supermarkten niet meer aankan. “Nochtans produceert de Vlaamse land- en tuinbouw genoeg voedsel voor iedereen. Ongerustheid is niet nodig”, zo stelt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Ook al kan het aanbod in lokale verkooppunten tijdelijk lager zijn, er is geen tekort aan verse land- en tuinbouwproducten." Dat blijkt uit de bevoorradingsbalans van de FAO Food Balance en Statbel.

Door het hamsteren zijn veel rekken van bepaalde goederen in de supermarkten leeg. De transportsector botst ook meer en meer op de grenzen van de rij- en rusttijden. "We stellen vast dat bepaalde goederen die anders nooit uitverkocht geraken, nu wel uitgeput raken", zegt Lode Verkinderen, directeur van Transport & Logistiek Vlaanderen. "Telkens als ze aangevuld zijn, raken ze snel weer uitverkocht. De transportbedrijven kunnen de aanvoer bijna niet meer aan." Volgens Verkinderen duurt het wellicht nog anderhalve week vooraleer we kunnen spreken van volledig gevulde rekken voor alle producten.

Uit cijfers die het Departement Landbouw en Visserij heeft bekendgemaakt is er nochtans geen reden voor ongerustheid. “Er is geen tekort aan verse land- en tuinbouwproducten. Ook in deze moeilijke omstandigheden blijft de voedselbevoorrading dus gegarandeerd en zullen er geen voedseltekorten zijn. Onze land- en tuinbouw, samen met de hele agrovoedingsketen, zorgt voor voldoende, gezond, duurzaam en veilig voedsel voor iedereen”, klinkt het.

Het departement baseert zich voor deze uitspraken op de bevoorradingsbalans van de FAO en Statbel. De balans beschrijft de verhouding tussen productie, consumptie en buitenlandse handel. Bij een balans van 100 procent houden de voedselproductie en -consumptie elkaar in evenwicht. Zowel voor groenten, aardappelen, rundvlees, varkensvlees, gevogelte, eieren als suiker overstijgt de Vlaamse productie de consumptie. Enkel voor fruit consumeren we meer dan we zelf produceren.

bevoorradingsbalans vlaamse landbouw.jpg

Voor groenten bedraagt onze bevoorradingsbalans 135 procent. Bij fruit bedraagt de zelfvoorzieningsgraad daarentegen slechts 40 procent. Dat komt omdat we veel uitheems fruit invoeren dat we zelf niet kunnen produceren, zoals bananen en sinaasappelen. Daarnaast produceren we ruim genoeg aardappelen voor eigen consumptie (+200%) en kunnen we bovendien een groot volume exporteren. Hetzelfde geldt voor suiker (+150%).

Ook bij vlees overstijgt de productie ruimschoots de binnenlandse vraag. Dat kan worden verklaard door de afname van de binnenlandse vleesconsumptie en een stijging in de uitvoer. Voor varkensvlees bedraagt de balans meer dan 250 procent, voor gevogelte net geen 250 procent en voor rundvlees meer dan 15 procent. Voor andere dierlijke producten is het overschot volgens de FAO Food Balance kleiner. Bij eieren zijn de productie en de consumptie aan elkaar gewaagd: de zelfvoorzieningsgraad bedraagt 95 procent. Bij melk is dat 110 procent. 

Meer informatie: Vlaamse land- en tuinbouw produceert genoeg voor iedereen

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via