nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2019 Onzekerheid over oplossing handelsoorlog VS-China

De schrapping van de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping in Chili heeft geen gevolgen voor het tijdspad van een handelsakkoord. Het afronden van de eerste fase van de "historische" handelsdeal gaat door volgens plan, zei een woordvoerder van het Witte Huis. Ondertussen groeien de twijfels in China over een totaaldeal met de VS.
De twee regeringsleiders zouden elkaar volgende maand treffen tijdens de top van de APEC, maar die gaat wegens aanhoudende protesten in het Zuid-Amerikaanse land niet door. Trump kondigde onlangs aan een gedeeltelijk handelsakkoord met China te willen ondertekenen in Chili.
 
De deal zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China. Conflicten over die onderwerpen mondden uit in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waarbij de twee landen elkaar bestookten met fikse importheffingen.
 
Het is nog onduidelijk of de ontmoeting tussen Trump en Xi nu ergens anders zal plaatsvinden. Het Witte Huis liet weten verrast te zijn door het besluit de APEC-top af te blazen. "We gaan het allemaal uitzoeken", klinkt het uit die hoek. De financiële markten hadden de laatste tijd enthousiast gereageerd op het vooruitzicht van een akkoord.
 
De APEC is een economisch samenwerkingsverband van landen langs de Grote Oceaan. De topontmoeting stond gepland voor 16 en 17 november. De Chileense president Sebastián Piñera spreekt van een moeilijk besluit om de top af te blazen. Ook de geplande klimaatconferentie COP25 in december is geschrapt. Bij onlusten in Chili zijn deze maand al zeker achttien mensen om het leven gekomen en ongeveer 7.000 mensen opgepakt.
 
Ondertussen leven bij de Chinese overheid twijfels over de haalbaarheid van een alomvattende handelsovereenkomst met de Verenigde Staten, zelfs nu de twee grootmachten dicht bij het afronden zijn van de "eerste fase" in het handelsoverleg. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Europese aandelenbeurzen gingen na het naar buiten komen van het bericht omlaag.
 
Chinese overheidsfunctionarissen zouden onder meer bezorgd zijn over het impulsieve karakter van president Donald Trump en het risico dat hij zich terugtrekt uit de beperkte deal die beide partijen in de komende weken willen ondertekenen. Dat akkoord, waaraan nog wordt gewerkt, zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China.
 
De Chinese twijfels zouden kunnen beteken dat de handelsvete nog heel lang kan voortduren, zeker als Trump erin slaagt om herkozen te worden als president. Ambtenaren in Peking zouden over het algemeen ook lage verwachtingen hebben van toekomstige onderhandelingen. Die leiden volgens hen enkel tot iets zinvols als Washington bereid is meer importheffingen terug te draaien.

Bron: Belga

Volg VILT ook via