nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.08.2018 Oogst kiwibessen weer op peil

Rond deze tijd, wat sneller dan verwacht, liggen er weer volop kiwibessen in de winkel. Na een bijna gehalveerde productie in 2017, te wijten aan de vorst, is de oogst dit jaar weer op peil. Bij Coöperatie Hoogstraten komen ze uit op ongeveer 130 ton. Vorig jaar bedroeg de oogst er slechts zo’n 70 ton.

“Dankzij de grotere oogst en de steeds bredere verspreiding in de winkels krijgen nog meer consumenten de kans om deze innovatieve fruitsoort te proeven”, reageert Natalie Snijers van Coöperatie Hoogstraten opgetogen. De kiwibes is een kleine vrucht, formaat druif met een dunne eetbare groene schil en een zoete smaak. Oorspronkelijk komt de bes uit Siberië, Korea, Japan en ook China, waar ze van oudsher werd gebruikt als remedie tegen kwalen zoals reuma, spijsverteringsproblemen, aambeien en indigestie.

De vrucht is in ons land al even op de markt, maar blijft voorlopig relatief onbekend. Toch heeft de bes, die er aan de binnenkant uitziet als een kiwi, heel wat te bieden: een lekkere, zoete smaak, een handig formaat en een hoogwaardige voedingswaarde. Zo is ze een uitstekende bron van antioxidanten, is ze rijk aan vitamine B, C en E en bevat ze fenolen, een effectieve antioxidant. De hoeveelheid polyfenolen ligt een pak hoger dan bij een normale kiwi.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Coöperatie Hoogstraten

Volg VILT ook via