nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.06.2019 Ook distributeurs van bio azen op schaalvoordelen

Biofresh Belgium, een distributeur van biologische producten, fuseert – met terugwerkende kracht vanaf 1 januari met zijn Nederlandse sectorgenoot Udea. Dat melden beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht. Door die krachtenbundeling ontstaat de grootste biospecialist van de Benelux, met een gecombineerde omzet van 300 miljoen euro en 800 voltijdse werknemers. “We willen schaalgrootte realiseren”, klinkt het in zakenkrant De Tijd.

Biofresh Belgium levert groenten en fruit, vers- en droogwaren aan 400 verkooppunten in ons land. “Net als Udea zijn we gespecialiseerd in de levering aan zelfstandige biowinkels”, zegt Filip Fraeye, sinds 2013 CEO van het bedrijf. “De biowinkels zijn goed voor 90 procent van onze klanten. We hebben met Bio-Planet ook één supermarktklant (van de Colruyt Groep) en via onze 'out of home'-service leveren we bioproducten aan de grootkeukens van onder meer het Europees Parlement, grootbanken en scholen.” Biofresh Belgium is daarnaast ook eigenaar van Origin'O, de biologische winkelformule die het in 2007 oprichtte en waarvan het 16 vestigingen uitbaat in ons land.

Het Nederlandse familiebedrijf Udea levert voornamelijk aan natuurvoedingswinkels en biologische specialisten en is eigenaar van de supermarktformule Ekoplaza, waarvan het zelf filialen uitbaat, net als via franchiseondernemers. “De samenwerking met Biofresh Belgium past perfect in onze visie om met gelijkgestemde bedrijven schaalgrootte te realiseren”, zegt algemeen directeur Erik Does over de drijfveren voor de fusie. “In zowel Nederland als België kunnen we als marktleiders direct voordeel halen in ICT, logistiek en assortiment”, vult commercieel directeur Erik-Jan van den Brink aan.

“Ondanks de fusie hebben we afgesproken om de landelijke flavour goed te bewaken, cruciaal in het belang van de diversiteit in onze markten, en zeker in België”, merkt Filip Fraeye nog op. “Zowel klanten als leveranciers moeten door onze samenwerking sterker worden, daar ligt onze opdracht en sleutel tot succes.” De komende tijd zullen de partners bekijken hoe ze hun efficiëntie- en schaalvoordelen kunnen realiseren. “Biofresh zal de Belgische markt zal blijven bedienen, terwijl Udea de Nederlandse blijft beleveren”, klinkt het.

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via