nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2019 Ook Duitse landbouwers trekken de straat op

Het zijn niet alleen de Nederlandse landbouwers die massaal de straat op trekken om te protesteren tegen het beleid. Ook in Duitsland laten de boeren hun ongenoegen om het nieuwe Duitse landbouwpakket blijken. Het hoofdprotest vond plaats bij het landbouwministerie in Bonn, maar ook in vijftien andere grote Duitse steden – zoals Berlijn, München, Hannover, Stuttgart en Würzburg – is actie gevoerd. “Het nieuwe landbouwpakket en het aangescherpte mestbeleid zijn een bedreiging voor het voortbestaan van boerenbedrijven”, klinkt het. Maar ook de maatregelen voor klimaatbescherming en het Mercosur-akkoord zitten de Duitse landbouwers dwars.

Na hun Nederlandse en Franse collega's gaan ook boeren in Duitsland de straat op om te protesteren. Eerder deze week bezetten ze 16 steden met hun tractoren. Alleen al in Bonn, waar een deel van het Duitse landbouwministerie gevestigd is, werden 2.000 trekkers en 6.000 protesterende landbouwers geteld. De organisatie van de acties bestaat uit een 10-koppig team onder de naam en het motto ‘Land schafft Verbindung: wir rufen zu Tisch!’. Oftewel: land creëert verbinding, boeren willen meepraten bij het maken van beslissingen.

Ook de Duitse landbouwminister Julia Klöckner en milieuminister Svenja Schulze waren uitgenodigd bij het hoofdprotest in Bonn, maar zij hebben vlak van tevoren afgezegd, zo schrijft het vakblad TopAgrar. Wel steunde minister Klöckner de protesten op de Duitse zender ZDF. "Landbouwers worden voor alles verantwoordelijk gehouden en dat is niet fair. Burgers moeten meer bewustzijn krijgen van de rol van de boer. Andersom moeten landbouwers zich bewuster worden van de kritische consument."

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Twitter @Land&Forst

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via