Ook in maïs was mycotoxinegehalte laag in 2019

Na een laag mycotoxinegehalte in de graanoogst van 2019 werd ook in de maïsoogst weinig mycotoxines aangetroffen. Gemiddeld ligt 84 procent van de resultaten onder de drempelwaarde voor de geteste mycotoxines. “Het niveau van besmetting blijft laag, maar waakzaamheid blijft aan de orde. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd, moet verder ook rekening gehouden worden met mogelijke besmetting tijdens de opslagperiode. Goede opslagpraktijken, zoals voldoende afkoeling en ventilatie na droging, blijven dus belangrijk”, zeggen BFA en Fegra.
23 december 2019  – Laatste update 4 april 2020 15:50
Lees meer over:

Na een laag mycotoxinegehalte in de graanoogst van 2019 werd ook in de maïsoogst weinig mycotoxines aangetroffen. Gemiddeld ligt 84 procent van de resultaten onder de drempelwaarde voor de geteste mycotoxines. “Het niveau van besmetting blijft laag, maar waakzaamheid blijft aan de orde. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd, moet verder ook rekening gehouden worden met mogelijke besmetting tijdens de opslagperiode. Goede opslagpraktijken, zoals voldoende afkoeling en ventilatie na droging, blijven dus belangrijk”, zeggen BFA en Fegra.

Mycotoxines zijn natuurlijke giftige stoffen die al aanwezig vóór de oogsttijd en die worden geproduceerd door schimmels. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en ook na het oogsten tijdens de opslagperiode. “Net als vorig jaar hebben we in 2019 tijdens de maïsgroei te maken gehad met redelijk wat droogte. Dit heeft streekgebonden wel verschillen qua opbrengsten en kwaliteit teweeggebracht, zowel binnen België als op EU-vlak. Ook tijdens de oogstperiode is het weer vrij droog gebleven”, vat Fegra, de federatie van de Belgische graanhandel, het maïsseizoen samen.

Sinds enkele jaren werken Fegra en BFA, Belgian Feed Association, samen voor het gericht monitoren van mycotoxines in maïs. De bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van maïs. Het rapport voor de oogst van 2019 is gebaseerd op 142 analyses. Die brachten aan het licht dat de drempelwaarden voor mycotoxines slechts in 16 procent van de gevallen werd overschreden. “De goede groei- en oogstomstandigheden hebben bijgedragen tot lage analysewaarden”, luidt het.

In oktober maakten BFA en Fegra ook de resultaten van de graanoogst 2019 bekend. Van de 389 stalen van tarwe, gerst, rogge, haver, triticale en spelt bevatte 35 procent minstens één mycotoxines. In 2018 ging het nog om 79 procent van de daling, een duidelijke daling dus.

Meer informatie: Mycotoxine monitoring maïs - oogst 2019

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek