nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.01.2020 Ook landbouw lijdt zwaar onder Australische bosbranden

De bosbranden in Australië zorgen niet alleen voor een ware ravage bij de dieren in het wild, ook voor de Australische landbouwers loopt het verlies zwaar op. Volgens de Australische nieuwszender ABC zouden al ruim 100.000 landbouwdieren in de brand zijn gebleven. Wanneer het vuur nadert, openen heel wat boeren hun poorten om hun dieren de kans te geven om aan de vlammen te ontsnappen, maar slechts weinigen slagen daarin. De impact is zodanig groot dat gevreesd wordt dat de melkbevoorrading van de zuivelfabrieken in het gedrang zal komen.

Al maanden is Australië in de ban van hevige bosbranden. Elk jaar is er wel een periode waarin er bosbranden zijn in het land, maar de omvang en de duur is deze keer echt wel verontrustend. Intussen is een gebied twee keer zo groot als België in de as gelegd. Daarbij zijn 24 mensen omgekomen, duizenden huizen verwoest en ontelbare dieren vonden de dood in de vlammenzee. De media belichtten tot nu toe vooral de impact van de branden op de natuur en de dieren die in het wild leven, maar stilaan wordt ook duidelijk dat ook de landbouw bijzonder zwaar getroffen is.

In de regio van Victoria en New South Wales waar de bosbranden het zwaarst huishouden, wordt ongeveer 12 procent van alle Australische schapen en 9 procent van alle koeien gehouden. In absolute aantallen gaat het om 8,6 miljoen schapen en 2,3 miljoen koeien. Hoewel het volgens specialisten nog maanden kan duren vooraleer de exacte verliezen kunnen becijferd worden, gaat men nu toch al uit van zo’n 100.000 dieren die in de bosbranden gebleven zijn.

“Zoals vele andere boeren hebben we beslist om onze poorten te openen zodat onze koeien de kans hebben om aan het vuur te ontsnappen, maar slechts weinigen hebben het overleefd”, vertelt een getroffen veehoudster aan ABC. “Wie het wel heeft overleefd, is vaak zo zwaar getroffen dat we ze toch moeten euthanaseren. We hebben ook koeien wiens uier verbrand is zodat hun kalf niet meer kan drinken.”

De dieren die de vlammenzee wel hebben overleefd, kampen nu met andere problemen. Er is groot gebrek aan voeder en proper water voor de dieren. Andere dieren sterven dan weer langzaam als gevolg van rookinhalatie of hittestress.

De Australische overheid heeft beslist om 100 dierenartsen ter beschikking te stellen van de landbouwers om de hoogste noden op het terrein te helpen ledigen. Om ziektes tegen te gaan, streeft de overheid ernaar om de dode dieren binnen de week op te ruimen. “Dat krijgt absolute prioriteit”, klinkt het.

Voor de Australische boeren die al zwaar te lijden hadden onder de droogte die het land al een hele tijd teistert, is deze nieuwe tegenslag bijzonder zwaar. Sommigen hadden bijvoorbeeld enorm geïnvesteerd om toch de nodige voeders aan te kopen voor hun dieren, maar ook die is in de vlammenzee gebleven.

Boeren wiens dieren en landbouwbedrijf niet getroffen zijn, ervaren dan weer andere problemen. Zo zijn er heel wat gebieden waar landbouwers hun koeien al 48 tot 60 uur niet hebben kunnen melken als gevolg van de naderende bosbranden. Anderzijds geraken de melkophaalwagens vaak niet ter plaatse waardoor landbouwers zich verplicht zien om hun melk weg te laten lopen. Er wordt gevreesd dat de belevering van de Australische zuivelfabrieken in het gedrang zal komen.

Bron: ABC News

Volg VILT ook via