nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2019 Ook wasberen vinden de weg naar Limburg

In Limburg heeft het Natuurhulpcentrum een wasbeer gevangen die zich verschanste in een koeienstal. De exoot liet zich makkelijk vangen. Het is al de derde keer in een paar jaar dat in Hasselt een wasbeer opduikt. “Het is moeilijk te stellen of het hier om een ontsnapt exemplaar gaat of dat de wasberen vanuit Wallonië Limburg binnentrekken”, zegt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum. De gevangen wasbeer zit intussen voor een maand in quarantaine in Opglabbeek. “Daarna gaan we een dierentuin zoeken waar plaats is voor wasberen.”

Veehoudster Maria ging samen met haar zoon de koeien triëren. “Onze hond begon in de stal te grommen op 'iets'. Een muis kon niet. Die zou hij vangen. Een grote rat, dat kon. Maar toen we achter de plank keken, zagen we een ferm beest zitten. Op google vonden we snel dat het een wasbeer was.”De landbouwers wisten niet goed wat te doen met het dier. “Omdat het hier toch om een exoot gaat, was het de stal uitjagen geen optie. Trouwens, het dier zou zeker terugkomen, want hier is veel voedsel te vinden. En wie weet brengt het dan zijn hele familie mee. We belden daarom het Natuurhulpcentrum. In een half uur waren ze hier en konden ze het beertje makkelijk vangen en in een transportkist stoppen.”

Het is al de derde keer dat medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Hasselt een wasbeer moeten ophalen. In 2014 werd er voor het eerst eentje gevangen op een terras. “En begin vorig jaar werd er eentje doodgereden op de Hasseltse ring. Je zou ervan uitgaan dat het telkens om een ontsnapt exemplaar gaat. Maar we kunnen ook niet uitsluiten dat zich in de regio een familie wasberen heeft gevestigd. Want de wasberen zijn vanuit Wallonië richting Vlaanderen onderweg. Dat is al lang voorspeld.”

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via