nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2019 Oost-Vlaanderen bestrijdt reuzenberenklauw

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een overeenkomst voor bijna een half miljoen euro gesloten met een professionele bestrijder van reuzenberenklauw. Dat staat te lezen op de website van VRT NWS. De exotische plant duikt op aan heel wat beken en verdringt er de inheemse planten. Oost-Vlaanderen zou dankzij de investering binnen de vijf jaar reuzenberenklauw-vrij moeten zijn.
Vorig jaar werden op 486 plaatsen langs Vlaamse gewestwegen reuzenberenklauwen aangetroffen. In 2016 waren het er nog 339. De exotische plant, die je ook op de Europese lijst van invasieve exoten terugvindt, is aan een opmars bezig en verdringt de inheemse soorten. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen investeert daarom bijna een half miljoen euro voor de bestrijding van de exoot.
 
De reuzenberenklauw groeit enorm snel en overwoekert de inheemse planten. Het gevolg? Minder biodiversiteit en op lange termijn kan hij planten uit bepaalde ecosystemen helemaal verdringen. De plant zelf is ook niet ongevaarlijk. Het sap van de reuzenberenklauw kan ernstige brandwonden veroorzaken.
 
In eerste instantie worden de beken in Melle, Oosterzele, Zottegem en Merelbeke aangepakt. Maar ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen zal de plant bestreden worden. Vzw Rato staat in voor de verdelging. De vzw is gespecialiseerd in ongediertebestrijding en verdelging van invasieve planten en dieren, denk bijvoorbeeld aan de Canadese gans.
 
“Als vzw Rato de planten tegenkomt, zal ze die met de hand of met machines verwijderen”, vertelde gedeputeerde Leentje Grillaert aan Radio 2. “Ook de nazorg neemt ze op zich zodat ze zeker niet opnieuw opduikt.” De provincie wil binnen de vijf jaar de reuzenberenklauw een halt toeroepen. “We gaan ook een exoteek aanleggen, een collectie van exotische invasieve planten en dieren. Zo kunnen we andere mensen en organisaties makkelijker opleiden en leren welke soorten gevaarlijk zijn en bestreden moeten worden om ons ecosysteem te beschermen”, zegt Grillaert nog. 

Bron: VRT NWS / Radio 2

Volg VILT ook via