nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2016 Oostende eist schadevergoeding van Vlaamse Visveiling

Oostende vraagt een forfaitaire schadevergoeding van 106.000 euro aan de Vlaamse Visveiling en European Food Centre omdat er over een referentieperiode van vijf jaar niet genoeg vis aangeland is in de Oostendse haven. De Vlaamse Visveiling kon niet meteen reageren, maar is zich goed bewust van de bepalingen. Tijdens de voorstelling van de jaarcijfers zei de visveiling nog dat het onmogelijk was om zoveel vis aan te landen in Oostende door de gebrekkige en verouderde infrastructuur. Inmiddels zijn Vlaamse Visveiling en European Food Centre gestart met het moderniseren van de site.

De overeenkomst tussen de stad Oostende, de Vlaamse Visveiling en European Food Centre bepaalt dat minstens 45 procent van het volledige jaarlijkse volume van verse vis, week- en schaaldieren dat door de Belgische vloot naar de exploitatiezetels in Oostende en Zeebrugge wordt aangevoerd, moeten geveild worden in Oostende. Uit de officiële cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat over de volledige referentieperiode van vijf jaar slechts 34,4 procent in Oostende werd geveild.

Groen kaartte het probleem de jongste jaren steeds weer aan op de gemeenteraad, maar de meerderheid verwees telkens naar die referentieperiode. Die is nu voorbij, meldt het nationaal persagentschap Belga, en dus gaat de stad Oostende over tot een claim. Op grond van de berekening die in de overeenkomst is voorzien, moeten de Vlaamse Visveiling en European Food Centre een forfaitaire schadevergoeding ophoesten van 106.000 euro, en dat tegen 28 februari.

Bron: Belga

Volg VILT ook via