nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.09.2015 Oostende gaat van start met bouw nieuwe vismijn

In de Oostendse haven zijn de bouwwerken aan de nieuwe vismijn, het European Food Centre, gestart. Maandagochtend werd de eerste steen gelegd in aanwezigheid van burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a), staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) en CEO van de Vlaamse Visveiling Marie-Jeanne Becaus-Pieters. Na een jarenlange procedureslag kunnen Oostende en de Vlaamse Visveiling eindelijk werk maken van uitbouw van de vismijnsite. Die moet uitgroeien tot een professioneel centrum voor de visserij, gekoppeld aan een toeristische site.

De bouw van de nieuwe vismijn zal in totaal net geen 18 miljoen euro kosten. Er vloeide heel wat water naar de zee vooraleer de sloop van de oude mijn en de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe centrum van start kon gaan. "We zijn ons bewust van het moeilijke parcours", zegt burgemeester Vande Lanotte. "Dit dossier ligt gevoelig bij de Oostendenaar, die vertrouwd is met dit gebouw." De CEO van de vismijn spreekt over een "historisch moment". "Het geloof in de toekomst was een tijdje geleden toch wat zoek geraakt. We willen met dit European Food Centre een voedingscluster oprichten", aldus Marie-Jeanne Becaus-Pieters.

Ook Vande Lanotte wijst erop dat de voedingsindustrie sterk staat in Oostende. "En hij blijft groeien. Dat is voor een groot deel te danken aan de vismijn. De investering getuigt van vertrouwen in de vismijn", aldus Johan Vande Lanotte. Wanneer de werken gefinaliseerd kunnen worden, is nog niet duidelijk. De werkzaamheden zijn opgedeeld in drie fases met name de bouw van de redersateliers en pakhuizen, daarna een vismijn en kantoren en tot slot alle randinfrastructuur, maar op dit moment wordt nog gezocht naar een nieuwe locatie voor het Vlaams Instituut voor de Zee. "Dat is het laatste ontbrekende puzzelstukje, maar er wordt hard aan gewerkt", besluit de burgemeester.

De mijn stelt vandaag de dag nog steeds 57 personen te werk, en onrechtstreeks nog eens een veelvoud. Van de 20.000 ton vis die jaarlijks aangevoerd wordt, komt 35 tot 40 procent toe in Oostende.

Bron: Belga

Volg VILT ook via