nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.09.2018 Oostende krijgt nieuwe vismijn

Tegen de zomer van 2019 moet de nieuwe vismijn in Oostende volledig operationeel zijn. Het gebouw beslaat een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, en zowel vissersvaartuigen als vrachtwagens zullen er continu kunnen lossen. “Uiteindelijk is de knoop doorgehakt, omdat we rotsvast geloven in de Belgische visserij die over unieke troeven beschikt", aldus Piet Vanthemsche, voorzitter van de Vlaamse Visveiling. Het hele project kost zo’n vijf miljoen euro en de sector hoopt dat met deze investering jongeren opnieuw overtuigd kunnen worden om de stiel te beoefenen.

De bouw van de nieuwe vismijn in Oostende had heel wat voeten in de aarde. Enerzijds werd er getwijfeld aan het nut van een tweede grote vismijn - naast die in Zeebrugge - en anderzijds wilden veel Oostendenaars hun stukje historiek niet kwijt. Er moest ook uitgezocht worden waar het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zou gehuisvest worden en zelfs een nest meeuwen belemmerde de gang van zaken. Maar al die problemen zijn nu van de baan.

De werken zijn ondertussen volop aan de gang en in aanwezigheid van burgemeester Johan Vande Lanotte en Sylvie Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling, werd een gedenkplaat ingehuldigd. "Met deze bouwwerken komen we de engagementen na die gesloten zijn bij de fusie van Oostende en Zeebrugge in 2010”, zegt voorzitter van de Vlaamse Visveiling, Piet Vanthemsche. “Enerzijds de continuïteit van de visserij en anderzijds de realisatie van een nieuwe vismijn.”

“We geloven rotsvast in de Belgische visserij en zijn unieke troeven”, gaat Piet Vanthemsche verder. "Nu komt er 17.000 ton vis aan land in Zeebrugge en Oostende, goed voor een omzet van 67 miljoen euro. Dat is het minimum om de twee sites in stand te kunnen houden. We rekenen dus op de Vlaamse overheid voor een goed visserijbeleid en op de reders die hier moeten aanlanden. Met de bouw van de nieuw visveiling wordt de stad Oostende alvast bestendigd als visstad."

Een groot deel van de mijn - die gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog - werd gesloopt, maar de historische gevel werd behouden. Daar zullen kantoren komen. Het volledige gebouw beslaat een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, en zowel vissersvaartuigen als vrachtwagens zullen er continu kunnen lossen. Het complete project zal uiteindelijk vijf miljoen euro kosten. De sector hoopt ook om met de investering opnieuw jongeren warm te maken voor de stiel.

Bron: Belga

Volg VILT ook via