nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.06.2019 Oostende verzoent groenruimte met stadslandbouwpark

Het landbouwpark ‘Tuinen van Stene’ was één van de pilootprojecten waar het Team Vlaamse Bouwmeester en de andere projectpartners ‘Productief Landschap’ op gestoten zijn in de zoektocht naar inspirerende voorbeelden voor innovatieve landbouw met meerwaarde voor landschap en samenleving. Ondertussen is het landbouwpark officieel open. Oostende wil stadslandbouw een volwaardige plaats geven binnen het Groen Lint dat de kustlijn verbindt met de stadsrand. Een tweede pilootproject, de dakserre Agrotopia, wordt bij het begin van de zomer op het terrein zichtbaar wanneer de eerste paalzetting gebeurt in aanwezigheid van de pers.

In het kader van het onderzoeksproject Productief Landschap selecteerden de partners – dat waren de Vlaamse landbouw- en milieuadministratie evenals het onderzoeksinstituut ILVO en het Team Vlaamse Bouwmeester – uit 40 ideeën vijf inspirerende projecten voor het Vlaamse platteland. Begin volgende maand wordt de pers verwacht voor de eerste paalzetting van Agrotopia, de nieuwe onderzoeksserre van Inagro die op het dak gebouwd wordt van de kistenloods van REO Veiling in Roeselare. Ongeveer een jaar later moet de 9.500 m² innovatieve serre voor glasgroenten klaar zijn. Van de realisatie zal een draaiboek opgesteld worden zodat de opgedane ervaring bruikbaar is bij de realisatie van toekomstige stadstuinbouwprojecten met meervoudig ruimtegebruik.

De Tuinen van Stene, één van de andere pilootprojecten, is ondertussen al officieel open. De site van 35 hectare vormt een innovatief voedsel- en landbouwpark dat deel uitmaakt van het Groen Lint van Oostende. Vooreerst is er de biopluktuin waar zo'n 200 leden wekelijks hun aandeel groenten oogsten dat verzorgd wordt door een bioboer. In het najaar wordt hier een grote boomgaard aangeplant. Een imposante pergola van 20 meter lang krijgt binnenkort druivelaars en rabarber, en ook picknicktafels.

Verder is er het waterweidelandschap dat er nog steeds uitziet zoals in de achttiende eeuw: natte weilanden die door schapen begraasd worden en met elkaar verbonden zijn door de sloot Zwienesteert. In juli worden proefvelden ingericht, waar nieuwe gewassen zullen geteeld worden die via de korte keten bij het grote publiek zullen komen. En tot slot komt er achter de lange sliert winkels langs de Torhoutsesteenweg een ruim fietspad met uitkijktoren van 20 meter hoog. "De Tuinen moeten landbouwers en stedelingen dichter bij elkaar brengen", aldus schepen Björn Anseeuw (N-VA).

In Het Laatste Nieuws legt hij de nadruk op het innovatieve karakter van de Tuinen van Stene: "Er zijn nauwelijks voorbeelden van een park dat een volwaardige groenruimte is en tegelijk functioneert als landbouwgebied en laboratorium voor nieuwe vormen van landbouw." Anseeuw wijst er ook op dat de weilanden bewust niet vol verharde paden liggen zodat ze als buffer dienen voor overvloedige regenval. En door bestaande waterlopen opnieuw open te leggen, zoals de Zwienesteert, krijgt de biodiversiteit een boost. "De Tuinen van Stene zijn een mooi voorbeeld van langetermijndenken met oog op klimaat, mobiliteit, stadslandbouw, natuurbehoud en sociale verbondenheid", aldus de schepen.

Bron: Het Laatste Nieuws / eigen verslaggeving

Beeld: Tim Van de Velde

Volg VILT ook via