nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.11.2019 Op 1 jaar meer dan 10.000 km² ontbost in Amazonegebied

Voor het eerst sinds 2008 is er tussen augustus 2018 en juli 2019 meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied. Het gaat om een stijging van 43 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De ontbossing van de inheemse gebieden steeg zelfs tot 74,5 procent, blijkt uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Daar ging tussen augustus 2018 en afgelopen juli tot 423,3 vierkante kilometer verloren, ten opzichte van 242,5 vierkante kilometer een jaar eerder.

In totaal is het grootste tropisch regenwoud ter wereld in één jaar tijd 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden, tegenover 7.033 vierkante kilometer tussen augustus 2017 en juli 2018. In een eerder rapport, dat gepubliceerd werd op 18 november, was er sprake van een ontbossing van 9.762 vierkante kilometer, maar die cijfers zijn nu herzien door het Braziliaans Instituut voor Ruimteonderzoek.

In de referentieperiode zitten de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Die staat bekend als een klimaatscepticus die meer houtkap in het regenwoud toestaat ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten. Vooral sinds juni zou de houtkap significant gestegen zijn. Tussen augustus 2007 en juli 2008 kwam de ontbossing uit op 12.287 vierkante kilometer, om de jaren nadien te dalen.

Bolsonaro verwees voorbije week naar traditionele praktijken die op bepaalde momenten van het jaar plaatsvinden als oorzaak van de ontbossing en de bijhorende bosbranden. "Jullie gaan geen einde kunnen maken aan de ontbossing of aan de branden, het is iets cultureel", verklaarde hij aan de internationale gemeenschap toen bosbranden de regio teisterden in augustus en september.

Eerder deze maand kwamen inheemse Braziliaanse leiders naar Brussel om te ijveren voor een nieuwe Europese wetgeving die producten uit illegale houtkap tegenhoudt. Volgens de leiders gaat het sinds het aantreden van Bolsonaro van kwaad naar erger. Ze getuigden over de mensenrechtenschendingen als gevolg van het destructieve beleid van Bolsonaro, die maar al te graag ingaat op de groeiende vraag naar Braziliaanse producten.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Greenpeace - Fabio Nascimento

Volg VILT ook via