Opbrengsten tarweoogst 2020 zeer wisselend

De tarweoogst van 2020 in Vlaanderen is grotendeels achter de rug. De opbrengsten zijn algemeen lager dan vorig jaar, maar laten zeer wisselende resultaten zien tussen percelen, ook binnen eenzelfde regio. "De tarwe heeft, in tegenstelling tot de gerst, nog kunnen profiteren van de regenval van begin juni. Die was van belang voor de korrelvulling. Dat zorgde er ook voor dat relatief weinig percelen noodrijp zijn gevallen", zegt Toon Kerkhofs, product manager zaden van Arvesta (AVEVE-groep).
5 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56
Lees meer over:

De graanoogst 2020 kon in goede omstandigheden - zonnig en niet gehinderd door langdurige regen - plaatsvinden. In Vlaanderen is 95 procent van het areaal geoogst. In Wallonië is in hoger gelegen gebieden zoals de Condroz de tarweoogst nog bezig. 

De tarweoogst in Vlaanderen geeft een zeer wisselend beeld tussen percelen. Op lichtere gronden (zand en lichte zandleem) schommelen de opbrengsten tussen 6 tot 9 ton per hectare, op zwaardere gronden (zwaardere zandleem en leemgrond) varieert dat van 8 ton tot 11 ton per hectare.

De geringe regenval van maart tot juni heeft op lichtere gronden de opbrengst van de gerst gehypothekeerd.

Toon Kerkhofs - Product manager zaden van Arvesta

"De opbrengsten zijn lager op percelen met latere uitzaai vanaf eind november. December was nat, waardoor de grond is dichtgeslagen. Ook in de polders liggen de opbrengsten dit jaar iets lager. Vorig jaar waren daar uitschieters tot 13 ton per hectare", schetst Kerkhofs. Het hectolitergewicht (het gewicht van een 100 liter tarwe, nvdr.) is degelijk en varieert van 76 tot 80-81", vervolgt hij. 

De gerstoogst van eind juni/begin juli was minder goed dan de tarweoogst en geeft eenzelfde beeld van zeer wisselende resultaten. "Op lichtere gronden waren er opbrengsten van soms 5 tot 8 ton per hectare en op de zwaardere gronden van 7 tot 10 ton per hectare. Er viel nauwelijks regen van half maart tot begin juni, dat heeft zeker op lichtere gronden de opbrengst van de gerst gehypothekeerd", besluit Kerkhofs.

Eos belicht verhaal van tarwe tot brood tot afvalbak
Uitgelicht
Eos Wetenschap laat in de laatste Eos Tacé haar licht schijnen op de teelt van tarwe en de productie van brood. Een aantal thema’s die aan bod komen, zijn het feit dat de Belg...
10 november 2016 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek