nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.08.2018 "Open de Europese markt voor alle Afrikaanse goederen"

De Duitse minister van Ontwikkeling Gerd Müller wil dat de Europese Unie haar markt volledig openstelt voor producten uit Afrika. Dit om ontwikkeling te bevorderen en de migratiestromen in te dammen. “Landbouwproducten uit Afrika moeten zonder tarieven en quota de EU kunnen binnenkomen om werk te bieden aan miljoenen mensen op het continent”, zegt minister Müller.

De Europese Unie heeft momenteel afzonderlijke handelsovereenkomsten met Afrikaanse landen of regionale economische blokken. “Ik ben zeer bezorgd over het feit dat de EU-invoer uit Afrika de afgelopen jaren met bijna 40 procent is gedaald”, aldus Duits minister van Ontwikkeling Gerd Müller. “De Europese markt is eigenlijk gesloten. Tegelijkertijd stijgt de Europese export naar Afrika. Daarom is mijn belangrijkste eis in de richting van Brussel: open de markt voor alle Afrikaanse goederen.”

Volgens de minister kunnen vooral landbouwproducten een sleutelrol spelen. “Landbouwproducten moeten vrij van douanerechten en quota in Europa kunnen worden ingevoerd. Alleen op deze manier kan het continent worden getransformeerd in een groeiregio.” Tot nu toe zijn vooral Chinese, Turkse en Russische bedrijven actief in Afrika. Met 40 miljard dollar is China is de grootste belegger op het continent. “Ik zou graag zien dat Duitse en Europese bedrijven in dezelfde mate betrokken raken”, zegt Müller. Momenteel zijn er slechts 1.000 van de 3,5 miljoen Duitse bedrijven aanwezig op de Afrikaanse markt.

Ontwikkelingsminister Gerd Müller, lid van de Christian Social Union (CSU), de Beierse zusterpartij van Bondskanselier Angela Merkel (CDU), kreeg al steun voor zijn ideeën van de sociaal-democraten (SPD). “Het openen van de EU-landbouwmarkten zou de werkgelegenheidsvooruitzichten in Afrika verbeteren en de migratiedruk verminderen”, beaamde SPD-landbouwwoordvoerder Bernd Westphal. Ook landbouwvereniging Deutschen Bauernverbande staat achter de plannen van de minister. “De uitvoer van verwerkte landbouwproducten met toegevoegde waarde moet aangemoedigd worden. Deze producten creëren meer werkgelegenheid en welvaart”, reageerde algemeen secretaris Bernhard Krüsken.

Müller riep ook op tot de aanstelling van een nieuwe EU-commissaris voor Afrika om het beleid naar het continent te coördineren en uit te breiden. “We hebben een EU-Afrikaanse Raad nodig die regelmatig bijeenkomt”, stelt Müller. “Een EU-Afrika-top om de twee jaar is niet genoeg. We hebben permanente werkstructuren nodig om de beslissingen van de staatshoofden en regeringsleiders uit te voeren. Ik weet zeker dat de jeugd van Afrika niet wil vluchten en zal thuisblijven als er werk en vooruitzichten zijn voor de toekomst.”

Bron: Deutsche Welle / Die Welt

Volg VILT ook via