nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.08.2018 OpenFoodTox-databank EFSA uitgebreid

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft 321 stoffen toegevoegd aan z’n OpenFoodTox-databank. Die databank, die nu samenvattende toxicologische gegevens bevat over meer dan 4.750 chemische stoffen, wordt door EFSA gebruikt en ter beschikking gesteld voor het vaststellen van veilige niveaus van potentieel schadelijke chemische stoffen in voedings- en voedermiddelen.

Naast de toevoeging van de nieuwe stoffen werden ook 1.816 richtwaarden met betrekking tot de gezondheid (bijv. aanvaardbare dagelijkse inname) geüpdatet. De nieuwe data werden afgeleid van nog eens 132 nieuwe EFSA-beoordelingen bij pesticiden, verontreinigende stoffen, voedselingrediënten en voedsel- en voederadditieven.

Sinds de databank voor het eerst werd gepubliceerd in 2017 zijn computermodellen ontwikkeld voor het voorspellen van de toxiciteit van stoffen die in voedsel en diervoeders worden aangetroffen. Dergelijke instrumenten kunnen helpen bij de ontwikkeling van risicobeoordelingsmethoden als alternatieven voor traditionele toxiciteitsstudies waarbij dieren worden gebruikt.

De databank wordt niet enkel gebruikt door EFSA zelf, maar staat open voor wetenschappers, beleidsmakers, belanghebbenden uit de voedingsindustrie … en ook voor gewone burgers die inzicht willen krijgen in de beoordeling van de veiligheid van chemische stoffen in voedsel.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Corporate Europe Observatory

Volg VILT ook via