nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2019 “Opgelet met eetbare souvenirs”

Het Federale voedselagentschap (FAVV) maant toeristen aan om op te passen wanneer ze planten, dieren en voeding meenemen van vakantie. “Zo kan je ziekten meebrengen zonder dat je het weet”, klinkt het. Het agentschap verwijst naar een incident van eind juni toen de Noord-Ierse autoriteiten het Afrikaanse varkenspestvirus hadden ontdekt in illegaal vervoerd vlees dat in de bagage van enkele passagiers zat. "Soms kunnen op het eerste gezicht kleine onschadelijke dingen een grote invloed hebben op onze fauna, flora en economie.

Om te voorkomen dat er in België nieuwe uitbraken van ziekten uit het buitenland plaatsvinden, wijst het Voedselagentschap (FAVV) toeristen nog eens op de regels voor zowel voeding als voor de reizigers zelf. “Je kan bijvoorbeeld maar een beperkt aantal plantensoorten meenemen vanop je reisbestemming: enkel ananas, kokosnoot, doerian, banaan en dadels zijn toegelaten”, laat het FAVV weten. “Het niet aangeven van je eetbare souvenirs kan zelfs strafbaar zijn.”

Aanleiding van de opfrissing zijn enkele incidenten in Noord-Ierland. Eind juni nam de Britse douane op de Noord-Ierse luchthavens meer dan 300 kilogram vlees en zuivelproducten zonder gezondheidscertificaten in beslag die in de bagage van enkele passagiers zaten. “Na analyse werd ontdekt dat sommige vleesproducten besmet waren met de Afrikaanse varkenspest, het virus dat vorig jaar ook in ons land bij everzwijnen werd vastgesteld”, weet het FAVV.

In de jaren tachtig leidde een gelijkaardig voorval in België ook tot zes uitbraken van de Afrikaanse varkenspest. “Een toerist had vlees uit Spanje meegenomen en dat aan varkens in ons land gevoerd”, klinkt het. “Het incident had rampzalige economische gevolgen voor de varkenssector.” Met het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, roept het FAVV reizigers op om geen voedsel, dieren of planten als souvenir uit het buitenland mee te nemen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via