nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2018 Ophef over verboden middelen in Nederlandse bio-eieren

In Nederland is ophef ontstaan over de controle op biologische eieren. Skal, de toezichthouder op de biologische sector, stelde in het najaar van 2017 vast dat op 62 legpluimveebedrijven verschillende soorten ontsmettings- en ongediertebestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die niet toegelaten zijn op biologische pluimveebedrijven. Die bevindingen kwamen pas aan het licht nadat de fipronilcrisis vorig jaar losbarstte, want bij een deel van deze bedrijven werd kort voor de zomer van 2017 nog gecontroleerd door Skal, maar toen werden geen onregelmatigheden vastgesteld.

Nadat de fipronilcrisis in de zomer van 2017 in alle hevigheid losbarstte, besloot de Nederlandse controle-instantie Skal een nieuwe administratieve controle (enkel inspecties van de administratie, zonder bedrijfsbezoek) uit te voeren bij een aantal Nederlandse biologische pluimveebedrijven. Daarbij kwam aan het licht dat tientallen bedrijven niet-toegelaten ontsmettings- en ongediertebestrijdingsmiddelen hebben gebruikt. Het gaat om andere middelen dan het omstreden insecticide fipronil, maar toch was er voor een aantal middelen een duidelijke link met de bedrijven ChickFriend en ChickClean.

Het feit dat het gebruik van deze verboden middelen voordien niet aan het licht is gekomen, verontrust de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch. “Sommige van die bedrijven die administratief werden onderzocht, kregen kort voor de uitbraak van de fipronilcrisis nog een bezoek van de controle-instantie en toen werd nog steevast ‘ja’ genoteerd bij de concrete vraag of de gebruikte middelen zijn toegestaan in de biologische teelt.”, klinkt het. “Dat baart ons zorgen. We hebben sterk de indruk dat Skal haar controlerende taak niet goed uitvoert. De consument is hiervan de dupe”, aldus Foodwatch.

Vooral het feit dat het om biologische producten gaat, baart Foodwatch zorgen. “Als je bewust kiest voor een duurder maar duurzamer biologisch product, moet je er van uit kunnen gaan dat je krijgt waarvoor je betaalt. Als de controle niet verbetert, is het wachten op een volgend voedselschandaal”, aldus de organisatie die zich opwerpt als voedselwaakhond. Volgens Foodwatch waren de regulier inspecties voor de fipronilcrisis nogal oppervlakkig. “De inspecteurs hebben gefaald. Ze kwamen op alle bedrijven en hadden dit moeten opmerken”, luidt het. 

Bron: Belga

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via