nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2019 Opnieuw 7.000 hectare bos wegens varkenspest afgesloten

Waals minister René Collin heeft nieuwe maatregelen genomen om de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van het land te bestrijden nadat nieuwe door het varkenspestvirus besmette wilde everzwijnen zijn ontdekt in Rachecourt (Aubange). Elk verkeer wordt verboden in bijkomend 7.000 hectare bos in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat schrijven de kranten L'Avenir, Le Soir en Sudpresse.

"De Afrikaanse varkenspest is geen afgesloten verhaal", verklaarde René Collin, bevoegd voor landbouw, bossen en toerisme op een persconferentie in Libramont. In Rachecourt (Aubange) zijn recent nieuwe karkassen ontdekt van everzwijnen besmet met het Afrikaanse varkenspestvirus. Het is een nieuwe, relatief belangrijke haard. "Dat bracht me er toe een nieuw besluit te nemen”, aldus de minister. “In 7.000 bijkomende hectare wordt elke circulatie verboden in een zone tussen Virton, Aubange en Stockem, en in een tweede zone in het noorden van Stockem, Etalle en Tintigny.” In heel deze zone zullen systematische zoekacties naar karkassen plaatsvinden.

Het nieuwe besluit gaat in op 1 juli tot minstens 14 september. Het vrije verkeer in de bossen in de driehoek Aarlen-Etalle-Virton is niet toegelaten. In de getroffen zone blijft nu nog zowat 11.000 hectare bos toegankelijk. Op het vlak van de jacht, bevestigt Collin de doelstelling 'geen everzijnen' tegen 31 december 2019.

Bron: Belga

Beeld: Frederik De Buck

Volg VILT ook via