nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2014 Opnieuw faillissement in biogassector

Biofer, dat in Zoutleeuw mest en organisch afval omzet in biogas en elektriciteit, is failliet. "Door de onzekerheid over het wettelijk klimaat is het niet mogelijk om een ernstig businessplan uit te werken", klinkt het verbitterd. "Van de 40 installaties die overblijven in Vlaanderen zijn er misschien één of twee rendabel", zegt Wouter Platteau van Biogastec, dat zelf vijf installaties uitbaat.

Een half jaar na de noodkreet van de Federatie van de Belgische biogasinstallaties (FEBIGA) over de wispelturigheid van het Vlaamse energiebeleid en de dramatische toestand in de sector, valt het doek over Biofer, één van de grotere bedrijven in de sector. "We zagen geen andere mogelijkheid meer", legt bedrijfsleider en FEBIGA-voorzitter Tore Content uit. "Ik heb mij jaren gesmeten in dit verhaal. Ik heb nu een klop gekregen en ben er nog niet aan toe om te reageren."

Het faillissement is tekenend voor de algehele malaise in de sector. "Ik denk dat er van de 40 biogasinstallaties die overblijven misschien één of twee rendabel zijn", zegt Wouter Platteau van Biogastec, dat vijf installaties uitbaat. "Het grote probleem is de onzekerheid over het wettelijk kader en over het systeem van groenestroomcertificaten dat van toepassing is op elektriciteit gemaakt op basis van biogas."

"De installaties zijn gebouwd met het idee dat die voor 20 jaar groenestroomcertificaten zouden krijgen", gaat Platteau verder. "Maar de regels zijn in de loop van het spel veranderd, met als gevolg dat de installaties nu een vast bedrag krijgen per kilowattuur tijdens de eerste tien jaar. Maar het rendement daarna is geheel onduidelijk. Dat betekent dat de oudere installaties, waaronder die van Biofer, in een vacuüm terechtkomen. Als je dan moet investeren, valt het kaartenhuisje helemaal in elkaar", aldus Platteau.

Dat alles heeft Biofer dus de das omgedaan. "We hebben geen zicht op de inkomsten die we vanaf oktober 2014 kunnen verwachten. De onzekerheid is van die aard dat we geen prognoses of een ernstig businessplan kunnen opstellen", meldt het bedrijf. PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), sinds 2009 de grootste schuldeiser van Biofer, heeft daarom beslist zijn lening tegen het einde van de maand terug te vorderen.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via