nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2017 Opnieuw twee vogelgriepbesmettingen in ons land

Er zijn twee nieuwe besmettingen met vogelgriep ontdekt. Het vogelgriepvirus H5N8 werd aangetroffen bij een pluimveehandelaar in het West-Vlaamse Menen en een hobbyhouder in Ath (Henegouwen). Dat laat het Voedselagentschap (FAVV) weten. Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op acht plaatsen aangetroffen in ons land. Bijna alle gevallen zijn gelinkt aan markten. Het FAVV vraagt daarom iedereen die onlangs pluimvee op een markt kocht om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen zodra de vogels ziek worden of plots sterven.

Bij een pluimveehandelaar in Menen en een hobbyhouder in Ath is vogelgriep vastgesteld. Rond het bedrijf in Menen worden een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. In Ath gaat het om een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer. In deze zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. Ook moet al het pluimvee in die getroffen zone binnen worden gevoederd. Elke inwoner die binnen die zones pluimvee of andere vogels heeft, wordt gevraagd om binnen de 72 uur aan de burgemeester te melden hoeveel en welke dieren hij houdt. In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen opgelegd. Zoals eerder deze week beslist, blijft de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten wel verboden, net als alle verzamelingen met pluimvee.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) laat weten dat het naar aanleiding van de nieuwe besmettingen en de strikte maatregelen voor de pluimveesector een bioveiligheidsbeleid invoert dat de kans op verspreiding van de besmetting moet beperken binnen de bepaalde toezichts-, beschermingsgebieden en bufferzones. Zo zullen DGZ-staalnemers vanaf vandaag tot en met zondag 25 juni niet meer op pluimveebedrijven binnen de afgebakende gebieden komen en worden alle DGZ-kadaverophalers en -voertuigen die tijdens de volgende drie weken op pluimveebedrijven binnen de afgebakende gebieden komen, enkel in dit gebied ingezet.

Daarnaast komen DGZ-Helpdeskmedewerkers de volgende drie weken niet op gemengde bedrijven binnen de afgebakende gebieden. Hygiënogrammen en waterstalen nemen blijft mogelijk, maar enkel op bedrijven met volledige leegstand. DGZ raadt aan om bij de aanvraag om een kadaver op te halen te vermelden of het al dan niet om een gemengd bedrijf met pluimvee als één van de bedrijfstakken gaat. Het is ook aangewezen om contacten tussen hobbybedrijven en professionele bedrijven strikt te vermijden om ziekte-insleep op de professionele bedrijven te vermijden, aldus nog DGZ. 

Bron: Belga/DGZ

Volg VILT ook via