nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2018 Oproep: wijn zoekt naam en leuk etiket

De eerste wijn afkomstig van de wijnranken van het Kenniscentrum Wijnbouw op pcfruit is gebotteld. Inge Moors, voorzitter van pcfruit vzw en gedeputeerde van Landbouw, lanceerde daarna een opmerkelijke oproep tijdens het Fruitcongres in het kasteel van Ordingen. “We zijn zeer tevreden over deze eerste wijn van het Kenniscentrum Wijnbouw, alleen een naam en label ontbreekt nog, ideeën zijn welkom!” Iedereen kan een naam en etiket voor de nieuwe wijn bedenken. Wie voor 31 juli 2018 het beste voorstel voor een naam of ontwerp van etiket indient, krijgt een geldprijs en eeuwige roem.

Het areaal wijndruiven is in België al opgeklommen tot ongeveer 500 hectare. Daarmee horen wijndruiven tot de vijfde belangrijkste fruitsoort. De helft van de Vlaamse wijnbouw bevindt zich in Limburg. “Ter ondersteuning van de huidige en toekomstige wijnbouwers werd in 2014 het Kennis- en Onderzoekscentrum wijnbouw op pcfruit opgericht. Dit in kader van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK)”, legt Inge Moors, voorzitter van pcfruit vzw en gedeputeerde van Landbouw, uit. “Dit kennis- en onderzoekscentrum heeft als doel om de rentabiliteit van de Vlaamse en Limburgse wijnbouw en druiventeelt te verhogen. Het Proefcentrum Fruitteelt is hierin promotor en kan rekenen op 500.000 euro steun vanuit de provincie Limburg.”

Dit jaar is de eerste wijn afkomstig van de wijnranken van het Kenniscentrum Wijnbouw op pcfruit gebotteld. Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit, is tevreden over de kenmerken van de wijn. “De stille, witte wijn van 100 procent Chardonnay-druiven is gezegend met een rijke neus, een frisse, gebalanceerde smaak en een mooie afdronk”, zegt hij goedkeurend. Alleen, het kind heeft nog geen naam. “We doen een oproep aan alle wijnliefhebbers om deze wijn een passende naam en etiket te geven”. Creatievelingen kunnen het reglement van de wedstrijd hier raadplegen. De twee winnaars zullen bekendgemaakt worden tijdens het wijncongres dat de provincie Limburg en pcfruit organiseren op 31 augustus en een geldprijs ontvangen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via