nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2019 Organisatie vernieuwt het veeteeltgebeuren op Agribex

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het veeteeltgebeuren op Agribex. Organisator Brussels Livestock Show heeft heel wat vernieuwingen in petto voor de eerstkomende editie die doorgaat van 3 tot en met 8 december. De fans van traditionele prijskampen hebben naar verluidt niets te vrezen. “De vertrouwde klassiekers zoals de kampioenschappen voor melkvee en Belgische trekpaarden blijven op het programma staan. Zij worden aangevuld met enkele hedendaagse, verfrissende events zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schaaphouders.” Specifieke aandacht voor de korte keten komt er in de vorm van een beurs-in-de-beurs.

In de loop van 2018 werd aangekondigd dat Brussels Livestock Show samen met Agribex-organisator Fedagrim een nieuw, hedendaags concept uitwerkte voor het vee-luik van ’s lands grootste landbouwbeurs. Het gebeuren krijgt een verjongingskuur. Dat bleek onder andere al uit de nieuwe campagneslogan #WeLoveLivestock. Brussels Livestock Show organiseert sinds 1960 het volledige veeteeltgebeuren, waaronder de tentoonstelling van rassen en veeprijskampen op de tweejaarlijkse landbouwbeurs Agribex in Brussel. Daarnaast zet de vzw geregeld nieuwe projecten op poten zoals de Farm Web Awards, het Brussels Holstein Showmanship en het European Livestock Forum.

Ondanks de aankomende vernieuwingen wil Brussels Livestock Show in geen geval raken aan de prijskampen. Die zijn al jaren een vaste waarde en dat zal ook zo blijven. Voorzitter van Brussels Livestock Show Jean Devillers: “Enorm veel fokkers beschouwen de nationale titel nog steeds als dé ultieme erkenning. Daarom kennen de veecompetities op Agribex hun gelijke niet in België.” De vleesveehouders bijten op 4 december de spits af met het nationaal kampioenschap voor Belgisch wit-blauw. Daarna volgen de prijskampen voor schapen, melkvee, springpaarden en Belgische trekpaarden. De prijskamp voor Piétrain-varkens en de bijbehorende veiling kunnen dit jaar niet plaatsvinden vanwege de dreiging die uitgaat van Afrikaanse varkenspest.

Nieuw dit jaar is dat op 5 december niet alleen het Nationaal Kampioenschap Schapen zal plaatsvinden. Er wordt dan ook een regionale finale van de Ovinpiades voor jonge schapenhouders georganiseerd. Dit evenement test de vaardigheden van jongeren tussen 16 en 24 jaar oud in verschillende subdisciplines van de schapenhouderij: hoefverzorging, conditiescores, ramkeuze,... De finalisten stromen door naar de finales van de ‘Ovinpiades des Jeunes Bergers’ op het internationaal landbouwsalon in Parijs.

Op 7 december keren de sportpaarden terug naar het landbouwsalon. Dan strijden 2- en 3-jarige beloften voor de Brussels Free Jumping Stars-trofee. Deze wedstrijd vrij-springen staat open voor alle erkende stamboeken voor springpaarden. Het competitieprogramma voor de verschillende diersoorten op Agribex is maar het het topje van de ijsberg. Waar Agribex vooral akkerbouwers en loonwerkers aanspreekt, mikt Brussels Livestock Show nadrukkelijk op de veeteeltsector. De prijskampen worden daarom aangevuld met inspirerende demonstraties en infosessies rond innovatie, verduurzaming en communicatie in de veehouderij. Die zullen georganiseerd worden aan de ‘Livestock Bar’, waar exposanten en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

Bezoekers zullen ook kennis kunnen maken met het nieuwe initiatief #WeLoveLocal, een beurs-in-de-beurs rond de korte keten. “Brussel ligt niet alleen centraal in België. Ruim 1 miljoen mensen bevinden zich op wandel- of metroafstand van Brussels Expo. Verschillenden onder hen zijn op zoek naar lokale, lekkere, kwaliteitsvolle voedingsproducten en die gaan we tonen. Op #Welovelocal kunnen landbouwbedrijven hun producten vermarkten. Maar we gaan hen ook informeren over mogelijkheden, tendensen, leveranciers,…”, besluit de secretaris van Brussels Livestock Show, Ignace Lootvoet

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agribex

Volg VILT ook via