nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.01.2019 Organisatoren Agriflanders genieten na van beursgekte

Na vier drukke en geslaagde dagen blikten de organisatoren zondagavond tevreden terug op Agriflanders in Gent. De bezoekersaantallen overtroffen de stoutste verwachtingen. Wanneer het aantal boeren daalt, evenals het aantal bezoekers van andere beurzen, dan zijn 70.000 Agriflanders-gangers een opsteker van formaat. Wat beursvoorzitter Georges Van Keerberghen en event manager Gunther De Mey wel jammer vinden, is het spanningsveld tussen varkensprijskampen die enerzijds bij Agriflanders horen en anderzijds steeds moeilijker te verantwoorden zijn vanwege de risico’s op ziekteoverdracht. Op zondag stalen geen varkens maar trekpaarden de show in de grote ring.

Zeker op zaterdag en zondag was het zoeken naar een parkeerplaatsje voor Agriflanders, de veehouderijbeurs in Flanders Expo. Afklokken deed de beurs op net geen 70.000 bezoekers, een aantal waarmee de organisatie enorm tevreden is. Voorzitter Georges Van Keerberghen ziet het hoge bezoekersaantal in tijden van lichtjes tanende interesse voor landbouwbeurzen als een teken van appreciatie voor Agriflanders. “Niet alleen bij bezoekers, maar ook bij standhouders merk je dat”, zegt Van Keerberghen. Andermaal was de beursvloer volledig uitverkocht, en de wachtlijst van afgevallen kandidaat-standhouders behoorlijk lang.

Donderdag en vrijdag waren twee drukke dagen wat infomomenten betrof. “Informatie- en kennisoverdracht worden binnen de sector almaar belangrijker”, verklaart de beursvoorzitter. “Het aanbod was groot, niet alleen in de flex-zalen maar ook op de beursvloer bij de standhouders. Alleen al bij Arvesta, de vroegere groep AVEVE, was er keuze zat.” Je kon er bijvoorbeeld een kort infomoment bijwonen over diergeneeskundig antibioticagebruik, onderwezen door professor Jeroen Dewulf (UGent). Of een uiteenzetting door een expert van Sanac over de nieuwe uitdagingen inzake gewasbescherming.

De Boerenbond-praatjes rond het middaguur kregen dit jaar een boeiend vervolg op de stand van KBC, waar er debatten georganiseerd werden rond varkens, melkvee en braadkippen. Van de prijskampen hebben veel beursbezoekers genoten. Toch zegt de beursorganisatie bezorgd: “We weten niet wat de toekomst brengt voor de varkensprijskampen. Het zou spijtig zijn als ze wegvallen, maar sanitair moet je het belang van de sector voor ogen houden.” In tijden dat Afrikaanse varkenspest voortdurend in het achterhoofd van varkenshouders spookt, begrijp je waarom die bedenking gemaakt wordt. Overigens woog de dreiging van varkenspest en het bijbehorende dramatische effect op de varkensprijs niet al te zwaar op de sfeer tijdens de beurs. “2018 was slecht, maar volgde op een goed jaar. Men hoopt nu dat het tij snel weer keert.”

Waar er in het verleden al eens een maaidorser of mastodont van een tractor in de beurshallen opdook, hielden de standhouders zich dit jaar netjes aan de formule ‘mechanisatie op erfniveau’. Op die manier trekt Agriflanders toch een wat ander publiek aan dan Agribex, dat zich meer richt tot akkerbouwers en loonwerkers.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via