Organisatoren blikken terug op recordeditie Agridagen

Met ruim 20.000 bezoekers en 223 standhouders waren de Agridagen in Ravels goed voor een recordeditie. De organisatoren blikken dan ook bijzonder tevreden terug. “We hadden onszelf drie edities gegeven om iets duurzaams uit te bouwen. We kunnen zeggen dat de beurs er vandaag staat”, zegt beurscoördinator Gunther De Mey. “Met inhoudelijk sterke en druk bijgewoonde seminaries en drukbezette en sfeervolle prijskampen konden we de bezoekers een breed aanbod garanderen”, klinkt het.
2 maart 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:53

Met ruim 20.000 bezoekers en 223 standhouders waren de Agridagen in Ravels goed voor een recordeditie. De organisatoren blikken dan ook bijzonder tevreden terug. “We hadden onszelf drie edities gegeven om iets duurzaams uit te bouwen. We kunnen zeggen dat de beurs er vandaag staat”, zegt beurscoördinator Gunther De Mey. “Met inhoudelijk sterke en druk bijgewoonde seminaries en drukbezette en sfeervolle prijskampen konden we de bezoekers een breed aanbod garanderen”, klinkt het.

Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart waren de leegstaande NAVO-hallen in Ravels, beter gekend onder de naam Weelde Depot, de ontmoetingsplaats voor de Vlaamse land- en tuinbouwers. Het was voor de derde keer dat de Agridagen in dat kader plaatsvonden, drie keer met Crelan als hoofdsponsor. En volgens De Mey is er absoluut sprake van een groeiverhaal. “De eerste editie hadden we 172 exposanten, twee jaar later 201 en dit jaar klokten we af op 223 standhouders. Ook het aantal bezoekers ging in dezelfde stijgende lijn: gestart met 15.000 mensen, bij de tweede editie waren er 18.500 bezoekers en afgelopen weekend gingen we boven de 20.000.”

Bij de Agridagen vinden ze niet alleen de aantallen belangrijk, maar ook de sfeer en de tevredenheid van de exposanten. En beiden worden positief geëvalueerd. “Vooral zondag was een topdag met heel veel bezoekers en een goede sfeer. Dat viel ook de exposanten op. Zij toonden zich ook tevreden over de contacten tijdens de beurs”, vertelt Gunther De Mey. Volgens hem hebben de standhouders ook inspanningen geleverd om hun stand nog visueel aantrekkelijker te maken. "We wilden een ziel steken in deze beurs en we zijn ontzettend tevreden dat dit ook gelukt is", zegt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen.

Volgens hem waren er twee sleutelthema’s op de beurs. “Bioveiligheid is vandaag bijzonder actueel, denk maar aan de Afrikaanse varkenspest, vogelgriep en het coronavirus. Het thema is dan ook niet meer weg te denken op veebedrijven. Dieren zijn vandaag topsporters die bijzondere prestaties leveren. Dat kan alleen als ze in topconditie zijn”, stelt hij. 

De beurs probeerde er dan ook voldoende aandacht aan te schenken. Onder meer door de drie seminaries tijdens de Agridagen die allemaal in het teken stonden van bioveiligheid. Tijdens het seminarie rundveehouderij werden bovendien de Bioveiligheid Awards 2020 uitgereikt. “De opkomst voor deze studiemomenten was ook bijzonder hoog. Het rundvee- en pluimveeseminarie wisten allebei meer dan 200 bezoekers te lokken. Het seminarie varkenshouderij dat inhoudelijk bijzonder interessant was, trok zo’n 150 geïnteresseerden”, vertelt De Mey.

Het tweede beursthema was big data. “Meten is weten”, legt voorzitter Van Keerberghen uit. “In de landbouw worden heel veel data gegenereerd. Door deze data te gaan verbinden tot een bruikbaar managementinstrument zullen we er in de toekomst in slagen ons te differentiëren van andere productiegebieden. Met de lancering van IKM-Net hier op de beurs werd alvast een eerste stap in de goede richting gezet.”

De prijskampen werden deze editie van de Agridagen verder uitgebouwd. Dat was volgens beurscoördinator Gunther De Mey een schot in de roos. Vooral de prijskamp voor Belgisch witblauw die voor het eerst op onze beurs doorging, scoorde goed. “Er waren meer dan 70 dieren ingeschreven en rond de pistes stond het publiek drie tot vier rijen dik. Wat voor een leuke sfeer zorgde.” Maar ook de wedstrijd voor miniatuurpaarden op zondag in de seminarietent was drukbezocht.

Boerenbond reikte ook zijn Persprijzen uit tijdens de Agridagen. Met deze prijs wil de landbouworganisatie een bijdrage leveren om de kennis over relevante onderwerpen in academische proefschriften beter tot bij de landbouwers te krijgen. In de categorie ‘bachelor’ ging de prijs naar Jolien Vanhoutte van de Vives Hogeschool in Roeselare voor haar bachelorproef ‘Voederefficiëntie en voersaldo bij melkvee onderzocht’. Lore D’Anvers kreeg de Persprijs in de categorie ‘master’. Zij studeerde af aan de KU Leuven als bio-ingenieur met de masterproef ‘Melkverliezen op kwartierniveau tijdens klinische mastitis bij melkvee’. De prijzen werden uitgereikt door minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V).

Gezien het succes van de afgelopen editie ziet het ernaar uit dat de Agridagen een vaste waarde in het beurslandschap zullen worden. Toch blijven de beursorganisatoren nog voorzichtig. “We hadden afspraken met de gemeente Ravels voor drie edities. Die zijn nu achter de rug. We moeten dus eerst met hen rond de tafel gaan zitten om te kijken of we opnieuw tot een akkoord kunnen komen”, aldus De Mey. Hij vindt het alvast positief dat zoveel lokale landbouwers en verenigingen bereid waren mee te helpen om de beurs in goede banen te leiden.

Walter Luyten, burgemeester van Ravels, toonde zich alvast uitermate tevreden met de komst van de Agridagen naar zijn gemeente. “Voor een gemeente als Ravels met maar liefst 200 landbouwers en een oppervlakte van 9.500 hectare, is landbouw een belangrijke economische en sociale pijler. Het werkgebied van de landbouwer is ons dorp. Het doet ons dan ook veel plezier dat wij dit met de Agridagen in de kijker kunnen zetten.” 

Beeld: Agridagen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek